Afbeelding
Stichting Welzijn Ouderen Soest

Stichting Welzijn Ouderen Soest

19 juni 2020 om 08:39 Partnercontent

Dat ouderen relatief veel gebruikmaken van medische zorg is algemeen bekend. Medische zorg is in Nederland goed geregeld en mede dankzij de mogelijkheid tot zorgverzekeringen vergelijken zijn ook ouderen goed verzekerd. Maar er is ook een andere vorm van zorg waar ouderen behoefte aan hebben en waar zorgverzekeringen vergelijken niet van toepassing is, namelijk sociale zorg.

Grote behoefte aan sociale zorg
Sociale zorg is een heel andere vorm van zorg en heeft niets met medische zorg te maken. Sociale zorg is het omkijken naar elkaar en het helpen van kwetsbaren met allerlei zaken waarmee zij moeite hebben of om eenzaamheid te verdrijven. Sociale zorg is erg belangrijk. Niet voor niets staat eenzaamheid onder ouderen zo in de belangstelling. Eenzaamheid is namelijk het grootste gevolg wanneer sociale zorg ontbreekt. Naast het feit dat ouderen een grote kans op vereenzaming hebben, lopen ze vaak ook tegen dagelijkse klusjes aan die ze niet meer (goed) kunnen uitvoeren. Dit gaat onder andere over vuilniszakken buitenzetten, de tuin onderhouden, koken of de thuisadministratie uitvoeren. Ook ondersteuning bij deze klusjes is een vorm van sociale zorg die hard nodig is. Vaak worden de klusjes uitgevoerd door kinderen, kleinkinderen of buren, maar er zijn ook ouderen die maar zeer weinig sociale contacten hebben. In Soest kunnen ouderen voor sociale zorg aankloppen bij Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS).

Wat doet SWOS?
SWOS is een stichting met allerlei vrijwilligers die zich richt op het welzijn en de noden van ouderen in Soest. Naast het aanbieden van allerlei vrijwilligers, organiseert SWOS diverse activiteiten en cursussen in diverse ontmoetingscentra door heel Soest. Zo organiseert SWOS bijvoorbeeld een maaltijdvoorziening voor ouderen. Ouderen kunnen kiezen voor een warme maaltijd als zij niet kunnen omgaan met een magnetron, maar ze kunnen ook maaltijden kiezen die ze zelf kunnen opwarmen. SWOS heeft een klusjesdienst waarbij vrijwilligers allerlei klusjes voor ouderen uitvoeren, zoals het onderhoud van een kraan, vervangen van lampen of herstellen van gordijnen. Er is ook een aparte dienst tuinonderhoud voor ouderen die hun tuin niet meer kunnen onderhouden. Verder heeft SWOS talloze projecten om eenzaamheid tegen te gaan. Op diverse plekken in Soest kunnen ouderen bijeen komen in een ontmoetingscentrum voor gezellig koffiedrinken of voor het doen van allerlei gezellige activiteiten.

Ondersteuning voor mantelzorgers
De Nederlandse overheid wil de participatiemaatschappij bevorderen. Hierbij staan mantelzorgers centraal. Mantelzorgers - meestal familie - verlenen een vorm van structurele zorg aan zieken en ouderen, geheel uit vrije wil en zonder hiervoor betaald te worden. Mantelzorgers zijn daarom erg belangrijk, maar er is een risico dat mantelzorgers overbelast raken en hierdoor de zorg in het gedrang komt. SWOS biedt vrijwilligers aan die eens kunnen invallen, zodat de mantelzorger er ook eens uit kan gaan, een dagje vrij kan nemen of op vakantie kan. De vrijwilligers nemen dan de zorg van de mantelzorger tijdelijk over.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie