Afbeelding
Coronavirus

Het coronavirus en reizen

19 juni 2020 om 08:39 Partnercontent

Het coronavirus houdt de gemoederen flink bezig en dat is niet zo gek. Waar dit virus eerst alleen aan de andere kant van de wereld ronddoolde, heeft het nu ook Europa (waaronder Nederland) bereikt. Het roept veel vragen op, wat kan nog wel en wat niet? Hoe goed is Soest voorbereid op het coronavirus? Het is goed om op de hoogte te blijven van de laatste updates, zeker ook als iemand binnenkort gaat reizen.

Aangepast reisadvies
Eind vorig jaar was het coronavirus voornamelijk actief in China, maar sinds dit jaar verspreidt het zich wereldwijd. Veel landen hebben inmiddels besmettingen geconstateerd. Zeker de landen die op dit moment bestempeld zijn als risicogebieden kunnen nu beter niet bezocht worden. Op dit moment zijn dat delen van China inclusief Hong Kong en Macau. Ook Singapore, Zuid-Korea, Iran en het noorden van Italië zijn risicogebieden. Deze situatie kan iedere dag wijzigen en daarom is het dus altijd belangrijk om voor vertrek te kijken naar het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Via een kleurcodering wordt per land aangegeven wat het advies is in verband met onder andere het coronavirus.

De accommodatie op slot
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de situatie verandert als men al op de plaats van bestemming is. Dit gebeurde ook bij de reizigers die nietsvermoedend naar Tenerife op vakantie gingen. Hier werd bij één van de gasten het coronavirus geconstateerd waardoor er maatregelen getroffen werden. Het hotel ging op slot en de aanwezige gasten werden verplicht om minimaal 14 dagen in het hotel in quarantaine blijven. Dit klinkt misschien niet zo erg, maar het wordt een ander verhaal als de mensen zelf voor de kosten voor het extra verblijf moeten opdraaien en daarnaast loopt iedereen toch een gezondheidsrisico met het coronavirus zo dicht in de buurt.

Overmacht
Als een hotel of appartementencomplex ineens op slot gaat in verband met het coronavirus, wordt meestal eerst contact gelegd met de organisator of reisbegeleiding. Een ANVR-reisorganisatie is in veel gevallen verplicht om hulp en bijstand te verlenen, maar ze zijn niet verplicht om de kosten voor het langere verblijf op zich te nemen. Die komen voor de reiziger. Daarom is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten, in sommige gevallen biedt de reisverzekering hier wel dekking voor. Een situatie zoals bij het hotel in Tenerife is een overmacht situatie, die zowel de reiziger, het hotel en de organisator treft. Het Calamiteitenfonds geeft ook geen dekking voor ziektes. Het kan ook zo zijn dat de besmetting pas bij thuiskomst wordt ontdekt. Als iemand besmet is geraakt met het coronavirus wordt er per patiënt gekeken wat de volgende stappen zijn. Is thuisisolatie voldoende of is opname in het ziekenhuis nodig? Het Meander Medisch Centrum heeft bijvoorbeeld 40 speciale isolatiekamers. Het Meander volgt voor een opname proces nauwgezet de instructies van het RIVM en LCI.

Up-to-date blijven is belangrijk
Iedere situatie is natuurlijk anders en het is voor reizigers verstandig om up-to-date te blijven. Websites zoals die van het RIVM, Buitenlandse Zaken of de ANVR-website kunnen hierbij helpen. Voor vragen over het virus kan men ook terecht bij de lokale GGD, bij de huisarts of op het landelijke informatienummer van de Rijksoverheid: (0800) 13 51.

advertentie
advertentie