Tijdens de Avondvierdaagse doorkruisen basisscholieren vaak Cabrio. Dit jaar mogen ze er hun musical uitvoeren.
Tijdens de Avondvierdaagse doorkruisen basisscholieren vaak Cabrio. Dit jaar mogen ze er hun musical uitvoeren. Johan van Beek

Elf schoolmusicals in 'coronaproof' Cabrio

18 mei 2020 om 20:49 Corona

SOEST Veel schoolmusicals zullen dit jaar toch worden uitgevoerd. Van in elk geval elf basisscholen krijgt groep 8 daarvoor een bijzonder fraai podium: Cabrio. De scholen mogen kosteloos gebruik maken van het openluchttheater aan de Soesterbergsestraat.

Johan van Beek

Dat meldt het bestuur van Cabrio in een persbericht. Het theaterseizoen van Cabrio zou zaterdag jl. zijn begonnen met een feestelijke opening. Maar het hele programma is 'on hold'. Veel voorstellingen, zoals het concert van Golden Earring, kunnen vanwege coronamaatregelen niet doorgaan en worden misschien op een later stadium ingehaald.

Ook op de basisscholen dreigde een traditie verstoord te worden door het virus en de reactie daarop van het kabinet. Dankzij Cabrio kan ongeveer de helft van de basisscholen in Soest en Soesterberg toch genieten van de musical die groep 8 als afscheid van het basisonderwijs uitvoert. Elf scholen gingen in op het aanbod van Cabrio.

Bestuur en vrijwilligers dachten de afgelopen periode na over alternatieve mogelijkheden, zolang de vastgelegde optredens niet mogen plaatsvinden. ,,Het eerste initiatief bestaat uit de samenwerking met deze basisscholen uit Soest en Soesterberg", zegt Emil Los, voorzitter van Cabrio. ,,Hiermee is een uniek en belangrijk evenement voor veel 12-jarigen, hun ouders en hun leerkrachten 'coronaproof' veiliggesteld."

Volgens Cabrio buigen teams van veel basisscholen zich over het vraagstuk hoe ze de afscheidsavond van hun groep 8 leerlingen, met de huidige beperkingen, vorm kunnen geven. Een bestuurslid van Cabrio: ,,Aula’s zijn te klein en de capaciteit van andere zalen in Soest is vaak niet toereikend. Het openluchttheater van Soest leent zich bij uitstek om ook met de maatregelen die nodig zijn in de anderhalve meter samenleving een musical of vergelijkbaar schoolevenement te faciliteren."

De scholen kunnen ook gratis gebruik maken van de technische faciliteiten zoals geluid en licht. De schoolmusicals worden uitgevoerd van 6 tot en met 16 juli. Volgens Cabrio was er maandag nog plek voor vier klassen.

,,Er worden op dit moment meer initiatieven ontwikkeld die het mogelijk maken voor publiek om ook in deze tijd een bezoek aan Cabrio te brengen. Want juist nu is genieten van theater en muziek, misschien nog wel belangrijker dan ooit", aldus Los. Op de site houdt het openluchttheater het publiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

advertentie
advertentie