Afbeelding
Pixabay

Soester samenleving voor groot deel 'plat' door coronavirus

13 maart 2020 om 12:15 Zorg Coronavirus

SOEST/SOESTERBERG Op grote schaal zijn in Soest en Soesterberg activiteiten afgelast. De lokale samenleving lijkt op het sociale vlak volledig plat te komen liggen. Kerkdiensten en sportwedstrijden gaan niet door. Activiteiten in allerlei sectoren zijn van de agenda gehaald. ,,Spannende tijd, dit hebben we nooit eerder meegemaakt", klinkt het uit vele hoeken van de samenleving.

Johan van Beek

Op locaties waar veel mensen samenkomen, van gemeentehuis tot winkel en van cultureel centrum tot horeca, zijn maatregelen getroffen en bijvoorbeeld hygiëneprocedures aangescherpt. Sinds de persconferentie van donderdagmiddag van het kabinet en het RIVM is overal koortsachtig overleg over maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. In sneltreinvaart zijn (sociale) activiteiten stilgelegd tot in elk geval 1 april. Wat er daarna gaat gebeuren, moet worden afgewacht. Komende week is er bijvoorbeeld overleg over de viering van Koningsdag in de gemeente.

ONDERWIJS Intussen zijn de scholen nog gewoon open. Binnen het protestants-christelijk onderwijs in Soest vinden ze dat voor dit moment een 'verstandige oplossing', stelt algemeen directeur Bart Sonnenberg. ,,Ik zie het probleem als je de scholen sluit, en tot op heden is het plausibel om open te blijven. We bekijken het per dag. Het enige lastige is wanneer er leerkrachten wegens ziekte uitvallen. We hebben allemaal te maken met een crisisperiode en ik verwacht nog wel aanvullende maatregelen."

,,In principe nog oké dat we als school open blijven"

Ook de Van der Huchtscholen vinden het oké dat de scholen open blijven, zegt Rick van de Mast van de tweede Van der Huchtschool. Vanaf maandag moeten ouders hun kinderen afzetten bij de deur, waar ze direct worden opgevangen door de leerkracht. Door activiteiten waarbij de groepen samenscholen, zoals toneel, is een streep gezet. Met externe aanbieders van activiteiten wordt per geval overleg gepleegd. Kinderen met (milde) klachten worden geacht thuis te blijven. Op de Van der Hucht Libel meldden zich vandaag dertien leerlingen ziek. Docenten hebben zelf de verantwoordelijkheid om thuis te blijven als ze lichte klachten hebben als verkoudheid. Dat was vandaag nog niet het geval, maar als het gebeurt zou dat ertoe kunnen leiden dat de betreffende groep naar huis wordt gestuurd. Vervangende leerkrachten liggen zeker nu niet voor het oprapen.

GEMEENTEHUIS Op het gemeentehuis kunnen burgers voor gemaakte afspraken gewoon terecht. Ook de baliemedewerkers zijn aanwezig en bijvoorbeeld de BOA's en andere mensen van een buitendienst, gaan gewoon de straat op. Ambtenaren die thuis kunnen werken, zullen dat zoveel mogelijk doen. Een woordvoerder: ,,Tot nu toe gaat alles gewoon door, maar we houden de richtlijnen van het RIVM aan en proberen het persoonlijke contact zoveel mogelijk te beperken."

RAADSVERGADERINGEN De gemeenteraadsvergadering van 19 maart gaat gewoon door, maar zonder publiek. Belangstellenden kunnen de politieke beraadslagingen volgen via Radio Soest. De informatieavonden van woensdag 25 en donderdag 26 maart zijn van de kalender gehaald.

SWOS schrapt alle activiteiten in ontmoetingscentra

SENIOREN De Stichting Welzijnswerk Ouderen Soest (SWOS) heeft voor maart alle activiteiten in de ontmoetingscentra afgelast. Dat geldt dus ook voor het Internetcafé op de dinsdag. De warm maaltijdvoorziening blijft wel gewoon doorgaan. Dat is ook het geval bij andere zogenoemde één-op-één contacten, zoals de Klusjesdienst en afspraken van de Seniorenconsulent. De Seniorenbus rijdt in elk geval vandaag nog door de straten. Er wordt overlegd of dat zo kan blijven. ,,Mensen kunnen ons altijd bellen met vragen, wij zijn gewoon aanwezig", zegt een woordvoerster van de SWOS.

LYVORE Bij Lyvore (Molenschot en Lyvore) geldt momenteel een limiet van twee bezoekers per dag per bewoner. Hierbij doet Lyvore een dringend beroep op mensen om de voorzorgsmaatregelen van het RIVM in acht te nemen. Alle activiteiten met externe medewerkers zijn gecanceld. Alleen activiteiten met vaste vrijwilligers - met een maximum van vijf - gaan wel door. Dat betekent dat ook de interne activiteiten, zoals het restaurant, doorgaan. Vanaf vrijdagmiddag zal Lyvore alle laatste ontwikkelingen bijhouden op de website. Er zijn in het Verpleeghuis en het woonzorgcentrum aan het Dalplein overigens geen gevallen van besmetting.

RELIGIE De meeste kerkenraden en het bestuur van de Martha en Maria parochie hebben besloten dat diensten en vieringen in maart niet doorgaan. In rooms-katholieke kringen wordt bekeken of de midweekse vieringen, die veel minder mensen bijwonen, wel kunnen doorgaan.

,,Minder mensen bij uitvaart en afscheidsdiensten"

Ook bij begrafenissen en crematies wordt in overleg met de families het aantal bezoekers te beperken. Er is al een voorbeeld van een familie die besloten heeft om de uitvaart in besloten kring te houden.

SPORT De sportcompetities zijn allemaal stilgelegd, zodat bijvoorbeeld deze zaterdag de voetbalderby tussen SEC en 't Vliegdorp en de volleybaltopper Sovoco-Dinto niet worden gespeeld. Zo ver bekend hebben ook de (meeste) sportverenigingen de trainingen voor in elk geval de komende week afgelast. De Sport Federatie Soest heeft de clubbesturen opgeroepen de richtlijnen van het RIVM en de overheid te volgen.

ZWEMBAD Ook De Duinkikkers (zwemmen en waterpolo) heeft op advies van de KNZB alle trainingen en wedstrijden afgeblazen. Het zwembad, de sauna en de Health Club van Sportboulevard de Engh blijven open. Locatiemanager Barbara Schaapsmeerders benadrukt dat er per ruimte niet meer dan honderd mensen worden toegelaten. ,,We merken al dat het rustiger wordt. Er bellen veel ouders met kinderen met de vraag of het verantwoord is. We wijzen hen er op dat het ook eigen verantwoordelijk is. Blijf thuis bij twijfel."

CULTUUR Idea Theater adviseert de klanten de website in de gaten te houden. Mensen die een kaartje hebben gekocht of deelnemen aan een van de activiteiten worden zo spoedig mogelijk ingelicht als een activiteit wordt geschrapt. In het gebouw aan de Willaertstraat komen posters te hangen met informatie.

Bij de theatervoorstellingen wordt gekeken naar het aantal bezoekers. Als een voorstelling is uitverkocht, wordt die afgelast omdat er dan meer dan honderd mensen in de theaterzaal zouden zitten. De voorstelling die donderdagavond jl. zou plaatsvinden, werd afgelast. Ook de cabaretvoorstellingen voor 19 en 28 maart zijn geannuleerd.

Dat geldt ook voor de cursussen en workshops. Die kunnen in principe doorgaan, omdat er sprake is van kleine groepen. Mensen die (milde) klachten hebben, wordt dringend verzocht thuis te blijven. Er zijn ook al afmeldingen binnengekomen en natuurlijk kan het zo zijn dat de docent ziek is of lichte klachten heeft en (uit voorzorg) thuis blijft. De lessen van de cursus Dans je Fit voor 60-plussers, alsmede alle cursussen en activiteiten van SeniorWeb zijn deze maand geschrapt.

Bibliotheek Idea houdt de inleverbussen nu ook overdag open, zodat mensen niet perse naar binnen moeten om geleende boeken terug te brengen. Er wordt coulant opgetreden wanneer mensen een of meer boeken te laat inleveren.

Inleverbussen bibliotheek ook overdag open

Artishock heeft Salon van de Wijsbegeerte (vrijdagavond) geschrapt en het Filmhuis Artishock draait tot nader orde geen films. De Historische Vereniging ziet de agenda van haar jubileumjaar in de war raken. De feestelijke jaarvergadering, eind deze maand, gaat niet door. Over de daaropvolgende jubileumactiviteiten vindt nog overleg plaats. Een kleine greep van andere activiteiten die zijn afgelast: het Alzheimer Café (16 maart), het concert van het Cantatekoor Soest (The Crucifixion op 27 maart), de Englezing (30 maart), het Sixties-feest met verschillende bands (31 maart). En in Soesterberg: de Nacht van de militaire muziek in het NMM en de themaochtend in De Linde.

HORECA De horeca maakt zich grote zorgen over de economische gevolgen van het coronavirus. Antonio van den Hengel, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland, sluit niet uit dat alle cafés en restaurants, net als in België, alsnog dicht moeten. Als lokale ondernemer heeft hij met Catering Centraal te maken met een groot aantal annuleringen, omdat vergaderingen en grote bijeenkomsten zijn afgelast. Hij zou zijn bargedeelte juist deze maand weer tijdelijk openstellen, maar ziet daar nu ook van af. ,,Bij alle ondernemers staat de telefoon roodgloeiend vanwege annuleringen. Als je als ondernemer straks twee maanden omzet moet missen, staat het water je wel tot de lippen of erboven. Maar als Horeca Nederland zeggen wij tegen onze leden: volg de landelijke richtlijnen. Uit voorzorg heb ik twee weken terug al uit voorzorg een medewerker thuis laten blijven, omdat hij in Noord-Italië was geweest."

SUPERMARKTEN Ook Arnoud van de Graaf van de Jumbo in Soest-Zuid heeft voor de zekerheid een medewerker 'naar huis gestuurd'. In zijn winkel was vrijdagmorgen nog geen sprake van hamsteren door klanten, zoals bijvoorbeeld wel bij de Lidl het geval was. Hamsteren is volgens Van de Graaf niet nodig. Zowel de producenten als de transportbedrijven kunnen volgens hem blijven draaien, omdat de werknemers - in tegenstelling tot in andere branches - niet met grote groepen mensen in contact komen. In de immense distributiecentra werken de medewerkers bepaald niet op een kluitje. ,,Het enige wat we kunnen gaan merken is dat er minder Italiaanse producten onze kant opkomen. Nou ja, dan gaan wij van 20.000 naar 18.000 artikelen", aldus Van de Graaf.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie