Nelleke Nieuwboer schreef La Convivencia en voert dat vrijdag uit met KunstRijk.
Nelleke Nieuwboer schreef La Convivencia en voert dat vrijdag uit met KunstRijk. Nelleke Nieuwboer

La Convivencia: toen religies nog goed samengingen

28 januari 2020 om 19:30 Podiumkunsten

SOEST Via spel, zang, dromerige Arabische, Joodse en ook katholieke muziek lokt KunstRijk de bezoeker naar een andere, magische wereld. La Convivencia staat voor een periode in Zuid-Europa dat verschillende religies goed samengingen en een hoogcultuur voortbrachten. Een voorbeeld voor nu, waarin verdeeldheid weer sterk opkomt. Zo heet ook het toneelstuk dat Nelleke Nieuwboer uit Soest schreef.

Nelleke Nieuwboer van KunstRijk trad al enkele malen op in Artishock met warme, joodse, Zuid Europese liederen. In dit nieuwe programma brengt ze daar de Arabische luitspeler en zanger Mohamad Alsamna bij, een vluchteling uit Syrië, die in zijn land in een groot orkest speelde en zong. Mohamad maakt muziek met kwart tonen, die oude Arabische wortels heeft, van lang voor onze westerse beschaving.

Tevens vertolkt Carien Huijzer een verhaal in monologen, van een Joodse familie in het prinsdom Orange, die uit elkaar valt als Orange aan de oudste zoon van Willem de Zwijger toevalt. Een vluchtelingenverhaal dat te maken heeft met wortels van een bepaalde groep Zeeuwen in Nederland, voorouders van Nelleke.

Cunie de Groot en Hans Künze spelen een verhaallijn van stemmen die we allemaal om ons heen, maar soms ook in ons zelf, horen. Zij vertegenwoordigen 'de Verdeeldheid en de Verdraagzaamheid' op wat meer karikaturale wijze.

RESEARCH Nelleke Nieuwboer heeft uitgebreid research gedaan voor deze voorstelling, onder andere in Orange en New York. Met name de allereerste Guilhaume d'Orange, oftewel Guilhaume de Gellone, heeft diepe indruk op haar gemaakt. Met dit stuk heeft ze een lijn doorgezet uit haar eerdere stukken. Een lijn waarbij vrijwel iedere keer een lid van de koninklijke familie 'Oranje-Nassau' een rol speelt. Guilhaume I is niet via een bloedlijn verbonden, maar zijn verdraagzame houding is met het prinsdom Orange verbonden en doorgezet door Fredrik Barbarossa en Willem de Zwijger en nazaten. Onder Philips II en Philips Willem, kwam daar abrupt een einde aan.

Vrijdag 31 januari, 20.15 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, La Convivencia door KunstRijk, 13 euro (leden Artishock 10 euro).
advertentie
advertentie