Volle huiskamer tijdens een van de voorstellingen in 2019 tijdens de eerste Soester editie van Gluren bij de Buren.
Volle huiskamer tijdens een van de voorstellingen in 2019 tijdens de eerste Soester editie van Gluren bij de Buren. Martin Huizenga

Gluren bij de buren; 120 acts op 38 adressen

6 februari 2020 om 12:00 Podiumkunsten

SOEST Liefhebbers van muziek en theater kunnen zich op zondag 9 februari met elkaar door Soest verplaatsen en op vaste tijdstippen tussen 12:00 en 17:00 uur een keuze maken uit 120 optredens in 38 onderkomens. Zang en muziek in verschillende genres, cabaret, theatermakers en podiumkunstenaars staan op het programma. Niets is zo leuk als 'Gluren bij de Buren'.

Martin Huizenga

Even kijken hoe een begrip met van oorsprong een dubieuze betekenis zich heeft opgericht en een positieve wending krijgt. Het woordenboek geeft een indruk. 'Gluren' heeft te maken met nieuwsgierig, onderzoekend kijken met de toevoeging 'Spieden', een 'Gluurder'. Het spreekwoord 'Beter een goede buur dan een verre vriend' ziet er positief uit, maar laat de rijdende rechter het niet horen en de buurtbemiddeling fronst de wenkbrauwen. 'Buur en buren' gaan in een samenstelling alle kanten op. Alleen al het verschil tussen buur-man en buur-vrouw en dan buren-hulp, buren-ruzie, buren-overlast en buren-plicht, in Oost Nederland ook wel 'Noaber-schop' of 'Naober-schap' genoemd.

KOFFIEKETEL Vooraf even navragen hoe de vlag ervoor staat. Realiseren de deelnemende artiesten en huishoudens zich wel waar ze aan beginnen? Zijn er al koffie- en theeketels besteld? Het wordt druk, ook gezien de eerste aflevering van dit landelijke fenomeen verleden jaar in Soest. Hoe zijn de artiesten en de locaties gezocht en gekoppeld? Zijn de breekbare familie erfstukken al veilig gesteld? Of doen we gewoon mee aan ieder feestje, want het leven moet gevierd worden, keer op keer! Van dat soort vragen.

KANT-EN-KLAAR Alexandra Tom wilde eerst niet meer meedoen omdat ze zelf wil gaan gluren. Maar haar oude roeicoach speelt in een amateur jazz- en soulband 'Noteline' en treedt bij haar op. Ze heeft kant-en-klaar voor de organisatie van zowel act als onderkomen gezorgd. ,,Je bent de hele dag samen met de artiesten. Dat maak je dan gezellig. Tussen de bedrijven door zitten we aan de dis en de verhalen komen los. Een extra motivatie. Eind van de dag ben je kapot, maar het loont, je krijgt veel positieve energie."

Marjolein Hasebos gluurde vorig jaar, maar is nu voor de eerste keer gastvrouw. Zij is tevens gastvrouw in de bibliotheek van Idea en nu daar voor het gluren. ,,Ik kan het mijn gasten niet aandoen om bij mij thuis te komen, waar ik niet zoveel kan herbergen, waar de lift veel te langzaam is voor te weinig mensen per keer naar tien hoog. Bovendien ontvang ik het muziekgezelschap Zaylor met veel 'toeters en bellen', Zij spelen Americana en Country. Ik verheug me op het bezoek en niet op het opruimen achteraf."

THEATERSPORT Theatersport kan zich in toenemende mate qua kwaliteit en kwantiteit verheugen in een groeiende belangstelling. Het komt voort uit 'Soest Netwerkt'. Peter Zuijdgeest: ,,Er doen steeds meer mensen mee. We worden ook steeds beter door één keer in de twee weken te oefenen en door veel op te treden, ook in de strijd met andere theatersport teams. Daarom treden wij bij deze gluren op in twee locaties."

BIOSCOOPZAAL Bij De Garage aan de Neerweg, zoals vorig jaar, en in de bioscoopzaal van Artishock." Natasja van Voorst is in het St. Josefgebouw de gastvrouw. De voorstellingen hebben een hoog 'Roept u maar' gehalte, hoewel het roepen ook in andere vorm zich uit zoals briefjes van het publiek die op het toneel worden gegooid. Tijdens het spel - de games - opgeraapt, geeft de opgeschreven tekst een wending aan de gebeurtenissen.

Voor meer informatie: www.glurenbijdeburen.nl/soest/programma of in de gluren programmakrant.

advertentie
advertentie