Gitarist en verteller Michel Ramselaar schreef met Jan Heijnders een muziektheater waarmee hun band Ronno en de Spiderz de bühne op gaat.
Gitarist en verteller Michel Ramselaar schreef met Jan Heijnders een muziektheater waarmee hun band Ronno en de Spiderz de bühne op gaat. Emmelie Herwegh

'Uniek, niemand heeft dit ooit gedaan'

6 februari 2020 om 07:00 Muziek

SOEST Michel Ramselaar is 60 jaar, gelukkig getrouwd met Angelique, verkoopmanager en gitarist in een door hem aangezwengeld project voor muziektheater. Een try-out in Artishock is de opmaat naar een optreden op Oerol en misschien nog wel veel meer.

Johan van Beek

Nog met iets leuks bezig Jazeker! Na twintig jaar rockband Hunker, zijn Jan Heijnders en ik begonnen met het schrijven van een stuk muziektheater: Ronno en de Spiderz. We zijn nu zover dat het in zijn geheel op de planken kan.

Wie zijn Ronno en de Spiderz eigenlijk De band bestaat uit Lex Bakels (gitaren), Jan Heijnders (zang en verteller), Jeroen van Herp (bas), Alex Verhagen (drums) en ikzelf (gitaren en mag ook niet iets vertellen).

Wat kunnen we verwachten Negentig minuten (in twee bedrijven) muziek van David Bowie uit begin jaren '70 (van albums Hunky Dory, Ziggy Stardust en Aladdin Sane), met teksten in het Nederlands over de carrière van Bowie gitarist Mick Ronson. Vanaf het moment dat deze jongen uit Hull werd gebeld uit Londen ('Heb je zin in een band?'), tot zijn tragisch einde na een slopende ziekte. Iedereen kent natuurlijk David Bowie als extravagante topartiest. De invloed van Mick Ronson, alias Ronno, op de carrière van Bowie is echter zéér bepalend geweest. Weinig mensen kennen hem, vandaar onze ode aan Ronno. De voorstelling is doorspekt met hilarische en serieuze verhalen uit onze tienerjaren. Wat gebeurde er met ons in de jaren zeventig?

Sinds wanneer speel jij gitaar Na blokfluit en trombone ben ik gitaar gaan spelen toen ik 16 jaar was.

Verteller? Kon je op school ook al je mond niet houden Na de brugklas op het Eemland College moest ik naar de MAVO Muurhuizen, want ik was te speels. Eenmaal op de MAVO vond de directeur dat ik nogal een 'aanwinst' was, als je begrijpt wat ik bedoel, haha. Vriend Jan is overigens de verteller van de meeste verhalen. Ik doe er één, maar wel een hele speciale over een held.

Door wie zijn jullie geïnspireerd Heb je even? Er is zoveel moois gemaakt. Om maar wat te noemen: Beatles, Stones, Bowie, Velvet Underground, Bob Dylan, Kevin Coyne, etc., etc. En meer recent: Tröckener Kecks, Fatal Flowers. Véél te veel om op te noemen. Maar onze voorstelling is vooral geïnspireerd op Mick Ronson.

Wanneer treden jullie op Op vrijdag 7 februari om 20:30 uur in Artishock.

Dure kaarten Integendeel. Omdat het een try-out is, hebben we besloten dat de entree vrij is. Er is wel een fooienpot om de kosten te dekken.

Waarom moeten we komen luisteren Niemand heeft dit ooit gedaan! In die zin is het uniek. We denken iets moois te hebben, maar tips waar we iets aan hebben zijn zéér welkom. Dat maakt onze voorstelling beter.

Komt er een vervolg De première in Theater West-End op Terschelling op schrikkeldag, 29 februari a.s. We hopen op enkele boekingen op het Oerol festival. Het is de bedoeling om deze show tot en met 2021 te spelen.

Is het te combineren met je werk Nog net, maar per 1 april stop ik met werken. Dit is géén grap.

Waar mogen ze je na je werk verder nog voor storen Vooruit, een biertje drinken bij De Non.

Prettigste moment van de dag Het avondeten, vooral als we met hele gezin samen zijn.

Avond- of ochtendmens Mens.

Hoeveel uur per dag op social media De ene dag een paar uur. De andere dag helemaal niet.

Je ideale zondag Zondagochtend, samen met Angelique. Koppie thee, kranten lezen, dubbele espresso (stuk of drie) en een ontbijtje. 's Middags kan van alles zijn. Hangt af van het weer en jaargetijde. Als Ajax en SO-Soest maar winnen!

Je beste gewoonte Ik ben een optimist.

En je slechtste Iemand niet laten uitpraten, waardoor ik niet altijd goed luister wat er wordt gezegd.

Ultieme geluk Samen met Angelique op La Palma.

Verdriet Mijn ouders en schoonouders zijn niet meer onder ons. Ik denk nog vaak aan ze. De randjes worden minder scherp, maar je blijft ze missen.

Vriendschap Jan Heijnders. Onvoorwaardelijk!

Mooiste herinnering Cliché, maar toch echt zo, de geboorte van mijn kinderen Kevin, Loïs en Lana.

Waar kun je niet tegen Populisten en zangers/zangeressen die vals zingen op TV (en dat zijn er nogal wat!).

Lijfspreuk No worries.

Bang voor het Corona-virus Helemaal niet! Overigens vind ik een Corona met een schijfje limoen niet te versmaden.

Een dag de macht in Soest Een aantal beslissingen nemen die in Soest al jaren niet worden genomen (verkeer, woningbouw etc.)

Ineens een miljoen op je bankrekening Vind ik een overbodige vraag. Geld maakt niet gelukkig. Het is enkel makkelijk als je het hebt.

Wat staat er nog op je bucket-list Rondreizen in Nieuw Zeeland en Steelguitar leren spelen.

Wat doe je over tien jaar Dan hoop ik nog gezond en mobiel te zijn, zodat ik nog veel muziek kan maken en leuke dingen kan doen met Angelique en vrienden en vriendinnen.

Wat wil je achterlaten op deze aarde Een beetje meer omkijken naar elkaar.

advertentie
advertentie