De theatersporters van Retourtje Vooruit zijn in topvorm voor de (thuis)wedstrijd tegen het Utrechtse Schroefjes Los. Improvisatietalent geeft zondag de doorslag.
De theatersporters van Retourtje Vooruit zijn in topvorm voor de (thuis)wedstrijd tegen het Utrechtse Schroefjes Los. Improvisatietalent geeft zondag de doorslag. Ilona.van.Egdom

Publiek schrijft script voor theaterwedstrijd in Artishock

19 december 2019 om 15:57 Podiumkunsten

SOEST Stel je voor: het publiek zegt dat je moeder en zoon bent. Of dokter en patiënt. Of een verliefd stelletje. Het publiek zegt ook waar jullie je bevinden: op de camping, in het restaurant of in de sportschool. Het zegt ook nog wat jullie probleem is. En dan: spelen maar!

Dit is theatersport. Het komt aan op improvisatie. Op accepteren wat de tegenspeler zegt en doet, op positief blijven en toch ook op logica. Theatersporters, niet bang om te falen, kunnen stijgen tot grote hoogten en gaan soms faliekant de mist in. Voor het publiek is dat spannend en grappig om te zien. ,,Hij of zij liever dan ik."

RETOURTJE VOORUIT Welke theatersportgroep is de leukste? Retourtje Vooruit uit Soest treedt op zondag 22 december in het strijdperk tegen Schroefjes Los uit Utrecht. Samen met twee strenge rechters die het spel bewaken, bepaalt het publiek welke groep het best bizarre relaties, vreemde situaties, intense emoties oplost. Of welke het best improviseert met een fantasielied of in fantasietaal (djebbertalk). Pianist en componist Bam Commijs begeleidt de spelers muzikaal.

OPWARMEN Wie zelf wil ervaren wat improvisatietheater met iemand doet, kan een uur eerder komen en samen met de acteurs opwarmen voor een middag vol theater en hilariteit. De warming-up begint om 14.30 uur, de theaterwedstrijd om 15.30 uur. Rond half zes kan de winnaar worden aangewezen en dan is er in Artishock ook nog een nazit om na te praten oer het spel en de improvisatie en de situaties die in scenes moesten worden gespeeld.

Onder het mom 'De beroerdste theatervoorstelling ooit (en jij schrijft het script)' staat Artishock zondagmiddag in het teken van improvisatie pur sang in het theater.

Zondag 22 december, 15.30 uur (warming-up 14.30 uur), Artishock, Steenhoffstraat 46a, 5,00 euro (tot 16 jaar gratis). Reserveren kan per mail: tickets@artishock-soest.nl.

JAZZAMATEURS Voor jazz amateurs staat er vrijdag 20 december in Artishock weer een jamsessie op het programma. Deze maandelijkse sessie in het verenigingsgebouw aan de Steenhoffstraat is bedoeld voor muzikanten met beheersing van de noodzakelijke basisvaardigheden.

IAN BOELENS De muzikale bijeenkomst wordt ook dit keer geleid door Ian Boelens, een ervaren muzikant en leraar gitaar en bas. Het repertoire bestaat uit bekende jazz standards. Alle instrumenten zijn welkom, inclusief zang. Zangers/zangeressen wordt vriendelijk verzocht om kopieën mee te nemen in de juiste toonsoort.

De eerste keer meedoen is gratis. Anders kost deelname 5,00 euro per keer (leden 3,50 euro).

Vrijdag 20 december, 20.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, sessie jazzamateurs, 5,00 euro (leden 3,50 euro). Eerstye keer: gratis.

ACTIVITEITEN In Artishock is de komende week nog veel meer te doen, waaronder films. Voor een overzicht zie de activiteiten-agenda op pagina 35 van deze editie van de Soester Courant.

advertentie
advertentie