Afbeelding
VPRO

Tweede Tegenlicht Meet Up in Soest over plattelandspioniers

6 december 2019 om 20:43 Activiteiten

SOEST Na de eerste, drukbezochte Soester Tegenlicht Meet Up bij Cultuurpodium Artishock, is het tijd voor een tweede bijeenkomst op vrijdag 13 december 2019. Deze bijeenkomst gaat over de uitzending: 'Plattelandspioniers'. Tijdens de Meet Up wordt gekeken naar de mogelijkheden voor duurzame initiatieven in Soest en omgeving.

Plattelandspioniers zijn vernieuwers die de kracht van hun landelijke omgeving of de lokale gemeenschap inzetten voor de samenleving van de toekomst. In de Tegenlicht uitzending komen vier pioniers aan bod: eerst de wolf als symbool voor 'natuur' die in het gecultiveerde Nederland zijn weg en plek probeert te vinden en de weerstand die dat oproept. Voedselbos Ketelbroek laat de transformatie zien van een kale, uitgewoonde akker tot eetbaar bos dat amper onderhoud behoeft. Wijnjewoude Energie Neutraal is met eigen zonnepanelen op een grote schuur en een eigen mestvergister op weg naar een energieneutraal dorp in 2025. De Herenboeren bieden burgers de mogelijkheid deel te nemen in een coöperatieve boerderij en samen een boer in dienst nemen.

VRAGEN Vragen die tijdens de Meet Up aan bod komen zijn onder andere: wat zijn duurzame oplossingen voor de toekomst? En hoe kun je daar als 'gewone burger' aan bijdragen? Hoe creëren we met elkaar een duurzame toekomst voor Soest en Soesterberg? Zijn coöperaties de oplossing? En hoe ga je als pionier om met de onvermijdelijke tegenslagen? Kunnen initiatieven uit de gemeenschap zorgen voor meer verbinding en nabuurschap, zodat het mes aan twee kanten snijdt? 

 DE AVOND De gespreksleider van de avond is Meike van de Linde. Eerst wordt de uitzending bekeken, dan volgt een korte pauze en na de pauze gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek om te horen wat er al gaande is in Soest. Ook wordt onderzocht welke mogelijkheden er nog zijn. Het is een open gesprek, in de vorm van een brainstorm in kleine groepen. De organisatie stelt: ,,Wie weet komen er concrete initiatieven en plannen uit, of vind je lopende initiatieven waarbij je kunt aanhaken. We kunnen samen veel meer zelf doen!'' 

PRAKTISCH De avond vindt plaats op vrijdag 13 december om 20.00 uur bij Cultuurpodium Artishock in Soest. Aanmelden is gewenst in verband met een beperkt aantal plaatsen, dit kan via: tegenlichtmeetupsoest@gmail.com of via facebook via 'Tegenlicht Meet Up Soest'. Een vrijwillige bijdrage van 5 euro wordt op prijs gesteld. 

advertentie
advertentie