Afbeelding
Nationale Bibliotheek Oostenrijk

Auto Hitler onderdeel van expositie NMM

6 december 2019 om 06:40 Historie

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Museum krijgt tijdelijk een uniek pronkstuk in de collectie: een Mercedes die Hitler gebruikte tijdens parades, partijbijeenkomsten en staatsbezoeken.

De Mercedes-Benz G4 behoort tot de collectie van de Britse verzamelaar Kevin Wheatcroft. De auto komt voor een periode van anderhalf jaar naar Soesterberg in het kader van de tentoonstelling 'Hij of ik, een Canadees of een Duitser'. Daarin is Canadees en Duits materieel naast elkaar te zien. Deze tentoonstelling, een onderdeel van de grotere expositie 75 jaar vrijheid, over een Canadees en een Duitser gaat over de strijd die is geleverd voor de bevrijding van Nederland vanuit Canadees en Duits perspectief door de ogen van twee militairen. Centraal staan twee persoonlijke, waargebeurde verhalen van beiden die soms schokkende parallellen vertonen.

OPMARS De Franstalige Canadees Léo Major (1921-2008) uit Québec meldt zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. De tentoonstelling volgt hem in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen, naar plekken waar hij ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en moedig in zijn eentje Zwolle binnenviel.

EMPATHIE Ook wordt Hans Kürten (1925) uit Leverkusen gevolgd, die opgroeit in een land onder Hitler. In 1943 moet hij in dienst, in oktober 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem. Net als Léo verliest Hans zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond. Museum-directeur Paul van Vlijmen: ,,Door de confrontatie met dezelfde gebeurtenissen vanuit Duits perspectief ontstaat er ruimte voor empathie."

STAAN De auto die Kevin Wheatcroft tijdelijk heeft afgestaan, staat op een wereldberoemde foto: Hitler staat in deze auto tijdens de annexatie van Tsjechië. Speciaal voor doeleinden als deze kon in enkele exemplaren de bijrijdersstoel naar beneden worden geklapt waardoor Hitler kon staan in de auto.

HANDVOL De bijzondere auto, oorspronkelijk ontwikkeld als een terreinauto voor het leger, heeft drie assen en zes wielen. De productie bleek echter te duur en er liepen tussen 1934 en 1939 slechts 57 exemplaren van de band. De auto was geschikt voor moeilijk begaanbaar terrein en kon hooguit 76 km per uur halen op de openbare weg. In de praktijk kwam de auto operationeel niet in gebruik, maar werd deze alleen gebruikt door de Wehrmachtstaf en de nazitop. Er is nog slechts een handvol exemplaren bekend.

Twee exemplaren ervan werden als relatiegeschenk aan Benito Mussolini en Francisco Franco gegeven. De Spaanse auto staat nog steeds in het Koninklijk Paleis in Madrid. In de Verenigde Staten zijn nog enkele exemplaren. Slechts één exemplaar is voor publiek te zien in het Auto en Technik Museum in Sinsheim (Duitsland). De andere auto's verdwenen naar particuliere collecties.

BIJZONDER MATERIEEL Naast de tentoonstelling 'Hij of ik' met zeer bijzondere objecten, toont het NMM in het grote Arsenaal hoe de bevrijding werd bevochten en wat daar ook in logistieke zin voor nodig was. Er zijn tal van grote voertuigen zoals vrachtwagens te zien, maar ook de bijzondere Duitse 'Tiger II' tank, genaamd Königstiger, de uiterst zeldzame bemande V1 en het Canadese landingsvaartuig 'Buffalo', de 'Archer' tankjager en vlammenwerper 'the Wasp'.

advertentie
advertentie