Het startschot klinkt weer op 5 november, voor vier afstanden.
Het startschot klinkt weer op 5 november, voor vier afstanden. Caspar Stuart Fotografie

Jubileumeditie StartbaanRun met extra activiteiten

29 september 2023 om 13:24 Atletiek

SOESTERBERG De Rotaryclub Amersfoort heeft in samenwerking met atletiekvereniging Altis voor zondag 5 november onder de naam StartbaanRun de jaarlijkse prestatieloop op Park Vliegbasis Soesterberg georganiseerd.

Sinds 2019 wordt de opbrengst, zoals ook nu weer, besteed aan een fonds ter ondersteuning van kinderen en jongeren in achterstandssituaties in en rondom Amersfoort. Ruim tachtig procent van de opbrengst gaat daarheen.

HERINNERING

Het is dit jaar een speciale editie omdat het de tiende keer is dat het evenement wordt gehouden. Daarom is er voor iedereen een herinnering beschikbaar. Verder is er een plein voor shelter 611. Er zullen presentaties worden gegeven door de goede doelen die de organisatie ondersteunt en er komen foodtrucks. De loterij voor extra inkomsten heeft als hoofdprijs een rondvlucht vanaf vliegveld Hilversum met een motorvliegtuig boven het StartbaanRun parcours. 

De lopers starten bij shelter 611 om vervolgens over de startbanen langs de kerosineheuvel en weer 4 kilometer over de startbanen richting de finish te lopen. Het parcours is totaal 7 kilometer startbaan om over te rennen. Er kan worden deelgenomen aan een wedstrijd over 5 en 10 kilometer. Ook voor de kinderen zijn er twee verschillende runs, 1000 meter voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar en 1500 meter voor de 10 tot en met 12 jarigen.

GEHEIMZINNIGE LOCATIES

De deelnemers komen langs geheimzinnige locaties op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Waar vroeger de straalvliegtuigen gestationeerd stonden, halen ze nu hun neus op en ruiken ze waarschijnlijk nog het ingebrande rubber van de duizenden vliegmachines op de ruim 3 kilometer lange Runway.

De StartbaanRun begon veertien jaar geleden op een operationeel veld van de Koninklijke Luchtmacht, maar de Luchtmacht heeft inmiddels plaats gemaakt voor het natuurgebied van Het Utrechts Landschap. De straaljagers zijn verdwenen, maar de geschiedenis is nog steeds zichtbaar en voelbaar.

HAZEN

Door het succes van de vorige edities zet de organisatie onder het motto  ’Jouw doel, jouw tempo’ voor de deelnemers op de 10 kilometer zogenaamde ‘hazen’ in voor het realiseren van een persoonlijk doel. Race director Hans Koele van atletiekvereniging Altis: ,,We hebben een mooi en snel parcours. Wij bieden met de hazen de mogelijkheid om persoonlijke records te verbeteren.” 

INSCHRIJVEN Er kunnen maximaal 1100 lopers deelnemen aan een wedstrijd over een gecertificeerd parcours op de 5 of 10 kilometer. Meer informatie en inschrijven op: www.startbaanrun.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie