Afbeelding
Splendid Films

‘Herself’, ‘Persian Lessons’ en ‘Un Monde’ in Filmhuis Artishock

6 januari 2022 om 16:00 Cultuur

SOEST De komende tijd draaien er diverse films bij Filmhuis Artishock. Tenminste, als de coronamaatregelen worden versoepeld en bioscopen en filmhuizen weer open mogen. Onderstaande aankondigingen zijn dan ook onder voorbehoud.

HERSELF Op zondag 16 januari om 11.00 uur en maandag 24 januari om 20.00 uur draait het Brits-Ierse drama ‘Herself’. De film gaat over de jonge moeder Sandra, die met haar twee dochters ontsnapt uit een gewelddadige relatie. Ze komt in het sociale huur-traject terecht, maar door de schaarste op de huizenmarkt is ze voorlopig dakloos en genoodzaakt om op een hotelkamer te kamperen. Vastbesloten om haar jonge dochters een fijn thuis en een beter bestaan te bieden, zet Sandra haar zinnen op het bouwen van een eigen huis. 

Door een gul aanbod van een vrouw waarvoor ze schoonmaakt, een gepensioneerd arts, heeft die droom een kans van slagen. Zonder enige ervaring, maar met een bijzonder clubje vrienden begint ze aan het avontuur. Tegelijkertijd moet ze ontsnappen aan de greep van haar bezitterige ex-man en hem weghouden van haar en haar meisjes. Een bescheiden film van de regisseur van ‘Mamma Mia!’ en ‘The Iron Lady’ zit vol sympathieke personages, urgente thema’s en ontroerende momenten.

PERSIAN LESSONS Op maandag 17 januari om 11.00 uur en woensdag 26 januari om 20.00 uur draait de oorlogsfilm ‘Persian Lessons’. In 1942 is Europa bezet. De Antwerpse Jood Gilles wordt door SS-soldaten gearresteerd en naar een kamp in Duitsland gestuurd. Hij ontsnapt ternauwernood aan zijn executie door zich voor te doen als Iraans in plaats van Joods, want hij ruilt uit medelijden met een van zijn lotgenoten een half stokbroodje tegen een willekeurig Perzisch boek. Het zou een fortuin waard zijn. Als niet lang daarna de inzittenden van het busje zonder pardon worden neergemaaid door een doodseskader, weet Gilles door een geniale ingeving zichzelf te redden: hij is Perziër, geen Jood. Hij heeft toch niet voor niets een boek in het Farsi op zak? 

Het gevaar is echter nog niet geweken, want hij krijgt de onmogelijke opdracht SS-officier Koch Perzisch te leren, een taal die hij zelf niet machtig is. Hij verzint elke dag nieuwe ‘Perzische’ woorden, die hij door een ingenieuze truc moet zien te onthouden. Kochs verdenkingen nemen echter toe en Gilles beseft dat hij dit geheim niet voor altijd vol zal kunnen houden. Hoe vergezocht het ook klinkt, het werkt prima. Naarmate ‘Persian Lessons’ vordert, ontstaat een spel dat steeds zenuwslopender wordt. Koch, heerlijk schmierend gestalte gegeven door Lars Eidinger, is niet op zijn achterhoofd gevallen. En Nahuel Pérez Biscayart is uitstekend gecast als Gilles, die met zijn ogen voortdurend een combinatie van waakzaamheid, intelligentie en verbijstering uitstraalt.

UN MONDE Woensdag 19 januari om 20.00 uur en zondag 30 januari om 11.00 uur draait de Franse film ‘Un Monde’. We volgen in deze film de zevenjarige Nora, die voor het eerst naar de basisschool gaat. Met tranen in haar ogen klampt ze zich vast aan broer Abel. Ze wil hem niet laten gaan. Tijdens de eerste pauze zoekt ze Abel meteen op, wat resulteert in een ruzie tussen Abel en zijn vrienden. Het gevolg is dat Abel het slachtoffer wordt van pesten. Vervolgens moet Nora machteloos toekijken hoe haar broer steeds dieper in de put belandt, zonder dat ze kan ingrijpen. Meteen opvallend is de visuele presentatie. Nora staat in elk shot centraal, terwijl de achtergrond helemaal uit focus is. Er is bijna geen betere vertoning van hoe een kind de wereld om zich heen ziet: alles draait om hem of haar en al het andere is achtergrondruis. 

Het schoolplein is een dynamische plek waar op de achtergrond doorlopend dingen gebeuren. Nora besteedt hier echter geen aandacht aan. In haar ogen is zij immers het centrum van deze wereld. De kwesties die de kinderen bespreken confronteren Nora met haar thuissituatie, maar daar wordt amper op ingegaan. Duidelijk is dat er iets mis is, maar wat precies blijft grotendeels open voor interpretatie. Misschien wel te veel, want het leidt af van het veel interessantere conflict dat zich direct voordoet, namelijk de relatie tussen Nora en haar broer.

Belgie 2021, regie Laura Wandel, 72 minuten. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar, geweld, angst.

QR-CODE Reserveren is mogelijk via www.artishock-soest.nl/flim. De film is alleen te bezoeken met een geldig coronatoegangsbewijs, bestaande uit een QR-code en legitimatiebewijs.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie