Bikkels en begeleiders met helemaal rechts Jeroen Uijtewaal. ,,Positief bijdragen aan een vriendelijke samenleving en een schone planeet.
Bikkels en begeleiders met helemaal rechts Jeroen Uijtewaal. ,,Positief bijdragen aan een vriendelijke samenleving en een schone planeet." Stichting Bikkel

Bikkels maken Soest stukje schoner

12 februari 2020 om 12:00 Advertorial_2

SOEST ,,De wereld een stukje mooier, blijer en schoner maken, dat is ons doel." Jeroen Uijtewaal richtte in 2009, samen met Jan Willem Liebrecht Stichting Bikkel op. De stichting biedt actieve, ondernemende en veelzijdige dagbesteding aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds vorig jaar is Stichting Bikkel gevestigd op de Veldweg in Soest.


Peter Beijer

Een aantal jongeren is net klaar met een klus en blaast uit met een kopje koffie. Het zijn de Bikkel Movers. Deze 'bikkels' doen verhuizingen, leegruimingen en andere logistieke klussen. Jeroen: ,,Deze jongens zijn met elkaar op pad geweest en leren zo samen te werken en teamgeest te ontwikkelen. Goed voor hun persoonlijkheid en zelfvertrouwen. Bikkel is een kleine en hechte club die zich met hart en ziel inzet om een stoere en uitdagende dagbesteding te bieden."

In de loods aan de Veldweg 2D worden de binnengekomen goederen die van leegruimingen zijn opgehaald, gesorteerd, gedemonteerd en gerepareerd. Jongeren tussen de 15 en 25, en enkele ouderen schuren en schilderen en maken van afgedankte en overbodige spullen 'vintage' goederen. Jan Willem: ,,Dit is een leuke dagbesteding waar onze bikkels het ontzettend naar hun zin hebben. Het haalt ze uit hun sociaal isolement."

Naast de loods is de Bikkel Store, een winkel met vintage spullen die in de loods met zorg zijn gesorteerd. Jeroen: ,,Het idee van de store ontstond in samenwerking met Janine van den Hengel, onze eigen creatieve binnenhuisarchitect. Maar deze winkel is geen Spullenhulp. Het is kleinschalig. In de store houden de bikkels zich bezig met eenvoudige kassawerkzaamheden en klantcontact."

De stichting is gestart met een vierde activiteit: Bikkel4Planet. Jan Willem: ,,Hierbij richten de bikkels zich op het leveren van een positieve bijdrage aan een meer vriendelijke samenleving en een schonere planeet. Op 3 februari was het startschot op De Eng. De bikkels zijn in groepjes zwerfafval gaan verzamelen. Je staat er van te kijken hoeveel troep we hebben opgeruimd. Samen met de gemeente Soest en Stichting VAnG gaan we kijken naar andere plekken die afvalvrij moeten worden. Daarnaast willen wij wilde bloemen laten bloeien voor bijen, vlinders en andere insecten. De eerste Bikkel Bloemzaad Bommen zijn al van de band gerold."

Meer informatie: Stichting Bikkel, Veldweg 2d, www.stichtingbikkel.nl, 06-22984958.

advertentie
advertentie