Busstation Soest-Zuid, omstreeks 1972, waar net een van de  lijnbussen van W.C. Tensen vertrekt voor een rit naar Hilversum.
Busstation Soest-Zuid, omstreeks 1972, waar net een van de lijnbussen van W.C. Tensen vertrekt voor een rit naar Hilversum. Archief HVS

René van Hal achter stuur Tensen-bus

2 februari 2020 om 09:00 Historie

SOEST Om het veertigjarig bestaan een historisch en feestelijk tintje te geven, houdt de Historische Vereniging Soest (HVS) dit jaar een aantal lezingen. Bij de aftrap van deze serie neemt René van Hal op dinsdag 4 februari plaats achter het stuur van een bus van W.C. Tensen.

Nou ja, in 'overdrachtelijke' zin dan. In werkelijkheid brengt hij de rode bussen van weleer in woord en beeld terug in het Soester straatbeeld, zoals dat gedurende vijftig jaar het geval was. De Tensen-bussen vormen de rode draad in zijn verhaal over het lokale openbaar vervoer.

Sinds de opening van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort-Zwolle en Station Soest (nu bekend als Soestduinen) in 1863 is er sprake van openbaar vervoer in het dorp. Pas vanaf 1895 werd dat uitgebreid met de Paardentram die Soest verbond met Baarn, en vanaf 1898 met het Stichtse lijntje, de verbinding Den Dolder-Baarn met de stations Soest en Soestdijk en de halteplaatsen Paltz en Nieuweweg.

PAARDEN De paarden werden in 1922 als 'trekker' vervangen door een vrachtwagen, waarna al vanaf 1924 de eerste bussen van Joh Geerenstein door Soest en omgeving reden. Deze busonderneming werd in 1930 door W.C. Tensen overgenomen. Dit vervoersbedrijf hield het 50 jaar vol, maar werd in 1980 verkocht aan de Nederlandse Spoorwegen. Centraal Nederland nam het busvervoer in Soest over.

Tijdens de presentatie wordt een uitstapje gemaakt naar Soesterberg dat niet alleen met de bus bereikbaar was, maar waar in het begin van de vorige eeuw ook drie tramlijnen in gebruik waren.

René van Hal neemt het publiek mee naar een mobiele geschiedenis. Hij doet dat op dinsdag 4 februari, vanaf 20.00 uur, in Museum Soest aan de Steenhoffstraat. Voor leden van de HVS is de toegang gratis, niet-leden betalen 3,00 euro, incl. koffie/thee. Een plaats reserveren is nodig en kan per e-mail: info@hvsoest.nl o.v.v. de naam/namen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie