Eerst liep de das in de weg, nu ligt de provincie dwars bij bouwplannen van Soest.
Eerst liep de das in de weg, nu ligt de provincie dwars bij bouwplannen van Soest. Jaap van den Broek

'Provincie doorkruist plannen Soest'

6 februari 2020 om 19:30 (Nieuw)Bouw

SOEST De provincie Utrecht heeft het gebied Oude Tempel in Soesterberg aangewezen als 'oude bosgroeiplaats'. Dat bemoeilijkt de plannen van de gemeente voor woningbouw op die plek. En zo zijn er meer lokale onderwerpen waarmee de provincie zich bemoeit, tot irritatie van Soest.

Hans Veltmeijer

De standpunten en vergezichten van Gedeputeerde Staten over zaken als stedelijke ontwikkeling en groen, energie, mobiliteit en economische zaken staan beschreven in het concept van de provinciale omgevingsvisie. Zo'n visie is ook op het Soester gemeentehuis in de maak en ook op nationaal niveau wordt zo'n document opgesteld. Die visies zijn het gevolg van de nieuwe omgevingswet die per 1 januari 2021 van kracht wordt.

Bij het inzien van het provinciale concept concludeerde het Soester college dat de verschillen met de lokale variant aanzienlijk zijn. En uiteindelijk onwerkbaar, want de lokale omgevingsvisie moet wel aansluiten bij die van de provincie. Daarom heeft Soest de provincie in een schriftelijke reactie om duidelijkheid gevraagd, en om aanpassing van de stukken. Ook vanuit de regio Amersfoort is overigens zo'n reactie naar Gedeputeerde Staten gestuurd.In zijn algemeenheid neemt het Soester college een toenemende bemoeizucht vanuit Utrecht waar, blijkt uit de toelichting op de kwestie door wethouder Aukje Treep. ,,De provincie wil meer grip, en dat is in strijd met waar de provincie voor zou moeten staan", vindt zij. ,,Dit college van Gedeputeerde Staten is heel groen en zegt de Utrechtse kwaliteit te willen beschermen, maar de regels zijn wel erg concreet. Dat lijkt op sturing van bovenaf, terwijl je de afweging lokaal wilt maken."

AMBITIE Een voorbeeld is de energiestrategie. In regionaal verband heeft Soest zich verbonden aan de ambitie in 2050 energieneutraal te zijn. De provincie gaat nu een stap verder en formuleert 2040 als stip aan de horizon. Treep: ,,Waarom is de regionale energiestrategie niet leidend? Het strookt niet om daar een andere ambitie overheen te leggen. Gaat de provincie dan meebetalen om dat te realiseren?"

OUDE TEMPEL Een andere actuele kwestie is het project Oude Tempel in Soesterberg. Soest wil hier woningen bouwen maar is door de Raad van State teruggefloten om eerst haar huiswerk beter te doen. Nu wijst de provincie in haar voorlopige omgevingsvisie de locatie aan als 'oude bosgroeiplaats'. Naar het voorbeeld van het bos rond Paleis Soestdijk. Gevolg: woningbouw is taboe. ,,Maar Oude Tempel ligt binnen de rode contouren", werpt groenwethouder Treep tegen. ,,Dat zou betekenen dat je vrijwel niets meer mag. En we hebben heel veel van die plekken." Soest verzoekt de provincie daarom alle aangewezen oude bosgroeilocaties binnen de gemeentegrenzen te laten vervallen. Ook de door de provincie uitgesproken terughoudendheid over de uitbreiding van bedrijventerreinen stuit Soest tegen de borst. En qua mobiliteit staat het vizier vooral gericht op de stad Utrecht, concludeert Treep. ,,Wij worden hier toch gezien als de achtertuin van Utrecht."

advertentie
advertentie