Aandachtig (ondernemers)publiek bij uiteenzetting over de mogelijkheden in de toerismesector.
Aandachtig (ondernemers)publiek bij uiteenzetting over de mogelijkheden in de toerismesector. Eempers

Economische toekomst voor Soesterberg ligt in het toerisme

15 oktober 2019 om 19:30 Recreatie

SOESTERBERG De werkgroep Toerisme van de Ondernemersvereniging Ons-Netwerk Soesterberg (ONS) denkt dat de economische toekomst van Soesterberg in het toerisme ligt, met evenementen en aandacht voor cultuur en natuur. De omzet van de toeristische sector in Nederland groeit jaarlijks met tien procent, in de regio Amersfoort waartoe Soesterberg behoort met vijftien tot dertig procent.

Jan van Steendelaar

Toerisme zorgt aantoonbaar voor het in stand houden en verbeteren van voorzieningen en werkgelegenheid. Er liggen grote kansen voor het dorp, maar dan is één van de voorwaarden wel dat het goed bereikbaar blijft. Dit dreigt juist minder te worden door het opheffen van buslijn 52. Ons Netwerk voert daar actie tegen en komt met alternatieven. De werkgroep maakt zich ook sterk voor het tot stand brengen van een verbinding tussen station Den Dolder, het Nationaal Militair Museum (NMM) en de kern van Soesterberg met elektrische smartbusjes. Ze is daarvoor in gesprek met de gemeente, de fabrikant van de busjes, het NMM, de provincie en het Utrechts Landschap.

HOOG TEMPO Dit zei Carel Bense, samen met Miranda Kaizer, Endré Banki, Ed Rijnja en Rob Tuizenga lid van de werkgroep Toerisme, tijdens een bijeenkomst in het Officierscasino met als doel Soesterberg toeristisch op de kaart te zetten. Door alle ontwikkelingen die zich in hoog tempo in het dorp voltrekken, is het ook tijd om voortvarend te werken aan de realisering van toeristische activiteiten. Ons-Netwerk zet zich daarvoor in, samen met Uit in Soest, onderdeel van het Toeristisch Platform Soest.

VERBOUWING Ondanks de uitvoering van het Masterplan, waardoor Soesterberg op veel punten vernieuwt, zijn de burgers van Soesterberg (de grootste wijk van Soest) het minst tevreden van alle inwoners. ,,We zitten midden in een ingrijpende verbouwing en alles ziet er al jaren treurig uit. In het hart van het dorp ligt een enorm gat, overal rommel en bouw. Maar een eerste glimp van allure is al wel te zien", aldus Bense.

DORPSHART Enige allure is ook nodig om een goed dorp te maken. ,,We moeten het onszelf naar de zin maken met leuke evenementen voor iedereen, met een nieuwe economie, nieuwe voorzieningen en een beter dorpshart.¨ Beleidsmakers en gemeente vraagt Bense daarom een proactief beleid op te stellen voor de gemeenschap en de economie waarbij initiatieven gestimuleerd en ondersteund worden en de beste locatie wordt gezocht of gerealiseerd voor een idee.

MINDER HEKKEN De werkgroep ziet kansen voor een sterke invulling van ecotoerisme en bewegen in de natuur in combinatie met het militaire erfgoed. Er zijn fiets- en wandelroutes uitgezet waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Een grote wens is het verbinden van de ruiterpaden in Soest met de paden langs de Leusderhei door een pad over de startbaan. Een andere is vermindering van het aantal hekken, langs de Van Weerden Poelmanweg en de Verlengde Tempellaan.

advertentie
advertentie