Koos de Vuilnisman tijdens een les op een van de basisscholen.
Koos de Vuilnisman tijdens een les op een van de basisscholen. Peter Beijer/VAnG

Alle basisscholen afvalvrij

3 oktober 2019 om 06:28 Overig

SOEST In Soest en Soesterberg zijn alle basisscholen. Ze hebben allemaal meegedaan aan een project van Stichting Van Afval naar Grondstof en zamelen hun afval gescheiden in en volgens de afspraken die met de (Soester) stichting zijn gemaakt. Volgens Jan Bredewold, voorzitter van VanG, is Soest de eerste Nederlandse gemeente waarvan alle basisscholen via afgesproken regels hun afval verwerken.

Dat betekent dat de aloude vuilcontainer niet meer op het schoolplein staat. Het afval wordt gescheiden in grondstofunits. De afvalcontainer van de school gaat op slot. In plaats van prullenbakken hebben alle scholen grondstofunits waarin PMD-, GFT- en restafval gescheiden in gezameld wordt. RMN levert containers waarin dit gescheiden afval vervolgens afgeleverd kan worden.

De kinderen krijgen lessen, met onder meer Koos de Vuilnisman, waarin ze leren dat  een klokhuis en een plastic zakje anders verwerkt worden en gerecycled kunnen worden. In elke klas wordt een les gegeven over het voorkomen van zwerfafval en het belang van afval scheiden Daarnaast worden de leerlingen gestimuleerd om geen brood mee te nemen in plastic maar in een broodtrommel en dat drinkpakjes niet meer gebruikt worden. Ze kregen allemaal een dopper.

Vier jaar geleden startte de gemeente Soest in samenwerking met de VAnG met de intentie om alle basisscholen in Soest afvalvrij te krijgen. Doelstelling was dat het afval op de scholen gerecycled wordt. Hierdoor verdwijnt er minder restafval in de verbrandingsoven en de leerlingen van de scholen worden bewust van het nut van afvalscheiding. Structuur in het circulair denken wordt op deze manier gerealiseerd.

,,Met deze intentieverklaring is een grote stap gezet", zei Jan Bredewold. ,,Een zeer belangrijke cultuuromslag. Een volledige generatie in Soest is bewust gemaakt van het nut van afvalscheiding. Het blijft van belang dat de scholen zich houden aan het stappenplan dat wij ter ondersteuning hebben uitgereikt. Een milieuteam bezoekt jaarlijks de school en controleert of het stappenplan nageleefd wordt."

Wethouder Nermina Kundic sprak haar waardering uit voor het goede werk dat de stichting realiseert. De bewindsvrouw bedankte de bestuursleden Rob Kleinegris en Jan Bredewold voor hun inzet. ,,Ik ben trots op deze Soesters en ook op het feit dat onze gemeente de eerste in Nederland is waarvan alle scholen afvalvrij worden."

advertentie
advertentie