Windmolens, maar waar? Soest wil ze niet in de polder.
Windmolens, maar waar? Soest wil ze niet in de polder. ARIE KIEVIT

Energietransitie klein stapje verder

20 september 2019 om 15:02 Overig

SOEST De Soester gemeenteraad spreekt zich in oktober uit over de startnotitie voor de energietransitie. Een volgende stap in het hogere doel: Soest CO2-neutraal in 2050. Die ambitie is in lijn met de landelijke doelen vanuit Den Haag.

Hans Veltmeijer

Andere gemeenten in het Eemlandse samenwerkingsverband leggen de lat hoger. Daarbij worden de termen energieneutraal, klimaatneutraal en CO2-neutraal gehanteerd en vaak door elkaar gebruikt. ,,CO2-neutraal gaat verder dan energieneutraal en klimaatneutraal is weer een stap verder", schept wethouder Nermina Kundic enige duidelijkheid in de verwarring. Zij heeft de energietransitie in haar portefeuille.

AMBITIES Ook Soest had aanvankelijk 2030 voor ogen om CO2-neutraal te worden. ,,Maar dat was niet realistisch, we volgen nu het tempo van het Rijk", zegt zij. ,,Gemeenten kunnen verschillen in hun individuele ambities maar de gezamenlijk ambitie van de regio is gesteld op CO2-neutraal in 2050."

MAATREGELEN Deze startnotitie is er op verzoek van de gemeenteraad gekomen. Er was behoefte aan meer achtergrondinformatie over de zo impactvolle energietransitie. Welke maatregelen er waar worden genomen staat nog niet concreet in het huidige document. In de volgende fase komen wel 'zoekgebieden' aan bod, plekken waar energieopwekking zoals windmolens en zonnepanelen kunnen komen. Soest heeft daar overigens grote moeite mee, windmolens in de polder is een taboe

INNOVATIEVE TECHNOLOGIE In 2050 zal de energievraag in de regio Amersfoort naar verwachting zijn afgenomen met 42 procent. Voor een belangrijk deel wordt dit bereikt door het terugbrengen van zowel het gebruik van fossiele brandstoffen in het autoverkeer als van gas in de gebouwde omgeving. Die energie wordt dan geleverd door zonnepanelen, windmolens en omgevingswarmte. Omgerekend naar de huidige technologie zouden voor die energietransitie in de regio driehonderd extra windturbines en 1.247 hectare aan zonnevelden voor nodig zijn.

De volgende fase, het 'conceptbod' aan het Rijk, zal meer prijsgeven over mogelijke locaties voor de nu nog onvermijdelijke velden zonnepanelen en windmolens. Dat document wordt in juni 2020 verwacht. Dan zullen inwoners ook meer bij het project worden betrokken. ,,Maar we praten nu ook al veel met stakeholders, zoals natuurverenigingen en andere belangengroepen", aldus Kundic.

AARDWARMTE De stappen leiden uiteindelijk naar een Regionale Energie Strategie, die elke twee jaar wordt herzien. Daarin zullen naar verwachting innovatieve technologieën, zoals ultradiepe aardwarmte en warmte uit lucht en water, een steeds prominentere plek krijgen. Kundic: ,,We moeten het nu nog doen met de traditionele technieken, maar die jagen wel andere innovaties aan."

advertentie
advertentie