Afbeelding
Foto: Maria Ziegler via Unsplash

Een woning kopen blijft lastig voor starters

8 december 2023 om 11:29 Partnercontent

De woningmarkt in Nederland baart nog altijd zorgen. Er is nog altijd een groot tekort aan betaalbare woningen. Projectontwikkelaars geven aan dat de verkoopprijs voor nieuwbouwwoningen niet omlaag kan. De kosten zijn hoog, zowel voor materialen als voor arbeidsloon. Als de prijs omlaag gaat dan verdampt het rendement en zijn geldschieters niet langer bereid om te investeren. Om die reden zijn al verschillende nieuwbouwprojecten afgeblazen of uitgesteld. Er waren te weinig woningen op voorhand verkocht. Om een project rendabel te maken moet bij de start minimaal 70% zijn verkocht. Als dat niet lukt dan wordt een project uitgesteld of gaat soms zelfs helemaal niet door. De overheid zoekt naar mogelijkheden om hier een oplossing voor te vinden, bijvoorbeeld door woningen op te kopen en deze nadat de bouw gereed is weer te verkopen. Maar hier is wet- en regelgeving voor nodig en deze is er nog niet.

Al jaren op zoek naar een geschikte woning

Vooral starters op de woningmarkt zijn soms al jaren op zoek naar een geschikte woning. Maar zelfs met een redelijk inkomen is dat lastig. Kijk je naar het woningaanbod bij kantoren als Lamberink makelaars & Adviseurs dan zie je dat er vooral duurdere huizen worden aangeboden. Een alleenstaande of een stel waarvan bijvoorbeeld één partner minder werkt om voor de kinderen te kunnen zorgen, komen hier niet voor in aanmerking. Daar komt nog bij dat je als starter eigen vermogen moet meebrengen om de ‘kosten koper’ te kunnen betalen. Die mogen namelijk niet meer worden meegefinancierd bij het aanvragen van een hypotheek. Ook is de ‘jubelton’ afgeschaft, het bedrag dat ouders mochten schenken aan hun kinderen bij de aankoop van een huis. Het enige voordeel voor starters is dat zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aankoop van hun eerste huis. Maar deze regeling geldt alleen voor woningen tot 400.000 euro, waardoor een nieuwbouw eengezinswoning vrijwel noot in aanmerking komt.

Nergens in Nederland zijn nog goedkope huizen

Vijf tot tien jaar geleden waren er nog wel regio’s waar je voor een lager bedrag een huis kon kopen. Wilde je in Zeeland, Limburg of in Noord-Nederland gaan wonen, dan kon je daar vaak nog wel voor een aantrekkelijk bedrag een huis kopen. Maar ook die tijden zijn voorbij. Als je nu bij een makelaar in Groningen langsgaat om het aanbod te bekijken dan ontdek je dat ook een huis in deze provincie fors in prijs is gestegen. Daar komt nog bij dat je in Groningen in sommige regio’s te maken hebt met huizen met aardbevingsschade of een verhoogd risico daarop. Want ook al is de gaswinning gestopt, dit betekent niet dat er geen aardbevingen meer zullen voorkomen, al wordt hun aantal in de komende tijd hopelijk minder. Over het compenseren van aardbevingsschade lopen nog altijd onderhandelingen met getroffen huizenbezitters. Als je een huis koopt in een aardbevingsgebied is het zaak om het pand goed te laten beoordelen door een bouwkundige om mogelijk onzichtbare schade aan het licht te brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie