Afbeelding
Foto: Pexels

Freelance werken in Soest? Check deze 4 tips

14 november 2023 om 17:15 Partnercontent

Zie jij het wel zitten om een carrièreswitch te maken en voor jezelf te beginnen als freelancer of zzp’er in Soest en omgeving? Een interim opdracht hier, een langdurige opdracht daar; als freelancer heb je de vrijheid om je planning volledig zelf in te delen zoals jij dat wil. Je bepaalt zelf met welke opdrachtgever je wel of niet in zee gaat en welk werk je wel of niet gaat uitvoeren.

Werken als freelancer is iets dat de laatste jaren ontzettend populair is geworden in Nederland. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal zzp’ers in ons land enorm is gegroeid en inmiddels boven de 1,2 miljoen uitkomt. Wanneer je er ook over na zit te denken om zo’n switch te maken, is dit misschien wel hét moment om dat te doen. In dit artikel lees je enkele tips die je bij de start kunnen helpen.

1. Bepaal je niche als freelancer: wat wil je precies gaan doen?
Laten we helemaal aan het begin beginnen: waarom wil je beginnen met ondernemen? Wat is je idee voor een bedrijf en wat zorgt ervoor dat jouw hart sneller gaat kloppen? De grootste reden om te beginnen met ondernemen, is omdat mensen iets kunnen doen waar ze echt blij van worden. Natuurlijk is het ook wel een prettig idee om te weten dat er vraag is naar dat waar jij een bedrijf in wil starten.

Het is immers wel de bedoeling om geld te verdienen met je werk als freelancer. Daarom is het aan te raden om voor de start eens goed te kijken naar de huidige markt. Raadpleeg websites voor freelancers en interim opdrachten om te kijken waar vraag naar is. Sluit jouw idee daarop aan en is er dus een duidelijke markt? Dan is het zeker een idee om voor jezelf te beginnen.

2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer
Bij de eerste stap is het aan te raden om een business plan te maken. Hoewel de kans groot is dat je je niet helemaal aan dat plan gaat houden, is het wel prettig om het achter de hand te hebben als richtlijn. Wie weet heb je het uiteindelijk zelfs wel nodig om te gebruiken wanneer je een lening af wil sluiten bij de bank. In dat plan schrijf je je doelen, informatie omtrent zakelijke financiën en informatie over de markt en concurrentie.

Vervolgens maak je een afspraak bij de Kamer van Koophandel om je in te schrijven als ondernemer. Dat kost je eenmalig 75 euro (prijs in 2023), waarna je ingeschreven bent en kunt starten als freelancer. Met je btw-nummer, dat je krijgt na inschrijving, kun je officieel beginnen met ondernemen. Hierbij moet je een rechtsvorm kiezen; de meeste freelancers kiezen voor een eenmanszaak of een bv. Bij het ondernemersloket in Soest kun je terecht voor meer informatie.

3. Freelance opdrachten vinden als startende zzp’er
Gefeliciteerd, je bent officieel ondernemer met een KVK-inschrijving op zak! Nu kan het ondernemen echt beginnen. De vraag is natuurlijk: waar vind je je eerste freelance opdracht? Veel startende ondernemers hebben via hun netwerk al een eerste opdracht te pakken; die opdracht zorgt er soms zelfs voor dat ze de stap nemen om zich in te schrijven bij de KVK. Niet iedereen heeft dat geluk.

In dat geval moet je zelf actief op zoek gaan en jezelf laten zien. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zoals je inschrijven op een website waar freelance opdrachten te vinden zijn. Sommige websites zijn gratis, anderen zijn betaald. Vaak vind je juist op die betaalde websites echt kwalitatieve opdrachten en mogelijkheden voor freelance werk. Schakel ook je netwerk in om te laten weten dat je begonnen bent als ondernemer.

4. Administratie: uitbesteden of doe je het zelf?
Een van dingen die veel ondernemers als minpunt ervaren van het ondernemerschap is de administratie. Al die cijfertjes, aftrekposten en verplichte aangiftes… wanneer cijfers je niet liggen, is dit misschien niet je meest sterke kant. Daarom is het goed om te weten dat je je administratie uit kunt besteden aan een expert, zoals een boekhouder. Hij of zij houdt alles netjes bij en doet de aangiftes voor je bedrijf.

Als beginnende freelancer heb je misschien niet meteen het geld liggen om een boekhouder in te huren. Geen zorgen: ook dan is het tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk om je eigen administratie bij te houden. Er zijn vandaag de dag namelijk allemaal handige boekhoudprogramma’s beschikbaar waarmee jij binnen no time en met gemak je administratie bij kunt houden. Bedenk dus goed waar je voor gaat: een boekhouder inhuren of je eigen administratie uitvoeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie