Afbeelding
Foto: Pixabay

Hoe vind je de optimale hoek van je zonnepanelen?

6 november 2023 om 18:00 Partnercontent

Omdat de hoeken van zonnepanelen de verticale kanteling van je zonnestelsel zijn, zorgen verschillende factoren ervoor dat je de optimale hoek voor je zonnepanelen hebt. Je moet dus met de volgende eigenschappen rekening houden als je zonnepanelen op agrarische grond plaatst aangezien de optimale hoek invloed heeft op je energieopbrengsten! 

Dak
Natuurlijk is ieders dak anders ontworpen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de helling van je dak voordat je zonnepanelen installeert. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op een dak met een steile helling installeert, kan het zijn dat je met een traditioneel stellingsysteem geen optimale helling kunt bereiken. Daarom kun je, afhankelijk van hoe steil de hoek van je dak is, je panelen het beste plat tegen het dak leggen. Het installeren van zonnepanelen van Chint Solar op daken met een lage hoek kan ook ingewikkeld zijn, omdat er mogelijk speciale stellingen nodig zijn als je ze in de optimale hoek wilt kantelen. Inbouwzonnepanelen op een laag hellend dak zullen minder elektriciteit produceren en de besparing op zonne-energie verminderen.

Seizoen
De tijd van het jaar kan zeker weergeven hoe effectief je zonnepanelen werken vanwege de stand van de zon. Tijdens de winter op het noordelijk halfrond staat de zon bijvoorbeeld lager aan de horizon. Daarom is het voor je zonnepanelen moeilijker om het zonlicht op te vangen en energie te creëren. Als je je panelen echter in een steilere hoek installeert dan je breedtegraad, waarover later meer, kun je de productiedalingen in de winter helpen tegengaan. Zorg er ook voor dat je zonnepanelen in een hoek worden geïnstalleerd waar sneeuw er gemakkelijk vanaf kan glijden.

Breedtegraad
Om uitzonderlijke besparingen op energie te ontvangen, wil je dat je zonnepanelen zo worden gekanteld dat de blootstelling aan zonlicht voor die locatie wordt geoptimaliseerd. Dit doe je door je zonnepanelen in dezelfde hoek te kantelen als de breedtegraad van je woning. Voor de meeste huiseigenaren ligt de ideale hoek voor de installatie van zonnepanelen dichtbij of gelijk aan de breedtegraad van je huis. Deze hoek ligt doorgaans tussen 30 graden en 45 graden. Als je dit doet, zorg je ervoor dat je huis het hele jaar door het maximale gemiddelde rendement uit je zonne-energiesysteem haalt.

Oriëntatie
Vanwege alle nuances en verschillende factoren die betrokken zijn bij het bepalen van de juiste hoek van je zonnepanelen, zou je kunnen denken dat dit de belangrijkste factor is bij de installatie. Het tegendeel is echter waar. Als het om zonnepanelen gaat, is het bepalen van de juiste oriëntatie de belangrijkste variabele. Een onjuiste oriëntatie betekent dat je panelen niet voldoende blootstelling aan de zon krijgen, waardoor je elektriciteitsproductie drastisch afneemt. De verkeerde hoek in de juiste richting zal meer energie produceren dan de juiste hoek in de verkeerde richting.

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om de efficiëntie van je huis te verbeteren en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is hiervoor dus wel belangrijk dat je ze in de juiste hoek plaatst, al is de juiste oriëntatie eigenlijk nog belangrijker. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie