Soest wil de plaatsing van zonnepanelen op daken zoveel mogelijk aanmoedigen en stimuleren.
Soest wil de plaatsing van zonnepanelen op daken zoveel mogelijk aanmoedigen en stimuleren. Duurzaam Woudenberg

Soest start collectieve inkoopactie van zonnepanelen voor daken

10 juni 2021 om 12:30 Natuur en milieu

SOEST Woningbezitters in Soest kunnen nu gemakkelijk zonnepanelen laten installeren. De gemeente Soest is een collectieve inkoopactie gestart, samen met bewonersinitiatief Energie Actief Soest en Bedrijven Alliantie Energiezuinig Soest. De uitvoering van de actie start met een digitale informatieavond op 22 juni.

Een collectief van volgens de gemeente vakkundige regionale zonnepanelenbedrijven biedt inwoners de mogelijkheid om via duurzaambouwloket.nl/actiesoest een vrijblijvende offerte aan te vragen voor zonnepanelen. Daarnaast kunnen inwoners de subsidie Energiefonds Samen ontvangen als ze buren overhalen om mee te doen. Daarbovenop kunnen inwoners de btw terugvragen van de Belastingdienst.

TOEKOMST ,,Als inwoners hun eigen stroom opwekken via zonnepanelen verminderen ze hun CO2-uitstoot en dragen daarmee bij aan een duurzame toekomst”, aldus het college. ,,De gemeente Soest vindt het belangrijk om haar inwoners daarbij te helpen. Een woning met zonnepanelen is meer waard. Dat is een groot voordeel voor woningbezitters. Net zoals de huidige terugverdientijd van zes tot acht jaar. De investering wordt terugverdiend door de energierekening die een flink stuk naar beneden gaat.”

Inwoners die mee willen doen aan de actie kunnen zich tot maandag 23 augustus inschrijven via: duurzaambouwloket.nl/actiesoest. Na de inschrijving neemt een van de deelnemende bedrijven contact op voor een woninginspectie. Aan de hand daarvan maken zij een vrijblijvende offerte op maat. Is de woningbezitter akkoord met de offerte, dan maakt het bedrijf een afspraak om de zonnepanelen te plaatsen.

WEBINAR Inwoners met een eigen woning kunnen zich inschrijven voor een digitale informatieavond via duurzaambouwloket.nl/webinar-actiesoest. De informatieavond is op woensdag 22 juni van 19.30 tot 20.30 uur. Na inschrijving krijgt men na afloop een link om de informatiebijeenkomst (terug) te kijken.

SAMEN Inwoners kunnen budget aanvragen als ze hun buren overtuigen om mee te doen met het leggen van zonnepanelen. Het gaat om de kosten die worden gemaakt voor het bij elkaar brengen van buren, het inwinnen van informatie en advies en bijvoorbeeld het opstellen van een overzicht van de kosten en baten. Voor elk huis dat meedoet krijgt de aanvrager 150 euro. Zie soest.nl/subsidies/subsidie-energiefonds-samen voor meer informatie.

INZICHT Via de website zonnedakje.nl/soest kunt u zien of uw eigen dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook ziet u waar er in Soest al allemaal zonnepanelen op het dak liggen. En welke daken nog meer geschikt zijn. Het is ons doel dat op elk geschikt dak zonnepanelen komen te liggen.

Desgewenst kan het advies van een energiecoach worden aangevraagd via duurzaambouwloket.nl//lokaaladviessoest

Voor ondernemers is meer informatie te vinden op duurzaambouwloket.nl//soester-ondernemers-verduurzamen

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie