
Hoe vind je een goede advocaat?
1 september 2023 om 22:41 PartnercontentDe meeste mensen hebben niet heel vaak een advocaat nodig. Het komt dus ook niet vaak voor dat je een eigen advocatenkantoor hebt. Dat is meer iets voor vermogende personen of bedrijven. Maar toch kan er ineens iets gebeuren waarbij je de steun van een jurist goed kunt gebruiken. Maar welk kantoor kies je dan? Er zijn er genoeg. Google er op en je wordt overspoeld met advocaten. Dan kan het lastig zijn om precies dat kantoor eruit te pikken dat jouw belangen het beste kan behartigen.
Kies een advocaat in de buurt
Vandaag de dag kan contact met je advocaat prima telefonisch of via een videocall. Maar toch kan het prettig zijn als de advocaat in de buurt zit zodat je er ook persoonlijk langs kunt gaan voor een afspraak. Je kunt online bijvoorbeeld zoeken naar advocaten Rotterdam of advocaten in Den Haag of Leiden. Bekijk de website en lees in welke disciplines het kantoor is gespecialiseerd. Meestal vindt een intake gesprek plaats waarin de advocaat beoordeelt of hij of zij de zaak wel of niet kan aannemen. Als er onvoldoende expertise is dan wordt er meestal doorverwezen naar een ander kantoor.
Wat zijn de kosten van je advocaat?
Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand dan worden vrijwel alle kosten door deze verzekering gedekt. Lees wel de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar om te informeren naar de voorwaarden. Het zou heel vervelend zijn als achteraf blijkt dat niet alle kosten worden gedekt en dat je dus met een flinke rekening wordt geconfronteerd. Als je de zaak wint dan zijn de kosten voor de verliezende partij. Maar toch kunnen er nog kosten zijn die voor eigen rekening komen. Laat je hier goed over informeren zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een advocaat kan doorgaans goed inschatten hoeveel tijd een zaak gaat kosten en welke kosten daarmee gemoeid zijn.
Zorg dat de advocaat alle informatie krijgt
Wanneer je een advocaat inschakelt is het belangrijk dat deze alle relevante stukken krijgt. Als het om een arbeidsconflict gaat dan betreft het zaken als correspondentie tussen werkgever en werknemer, verslagen van beoordelingen, het arbeidscontract of de vaststellingsovereenkomst. Gaat het om een conflict met de verhuurder van je woning dan overleg je het huurcontract, eventueel een huishoudelijk reglement en correspondentie met de verhuurders of bijvoorbeeld foto’s van achterstallig onderhoud aan de woning.
Soms is een lange adem nodig
De rechtspraak kampt met achterstanden. Dat betekent dat het soms lange tijd kan duren voordat de rechter een uitspraak doet. Daarnaast zijn er zaken die veel tijd in beslag nemen, zoals letselschadezaken. Als er sprake is van een strafbaar feit dan moet de verdachte eerst worden veroordeeld. Daarna kun je als slachtoffer een procedure starten voor schadevergoeding of smartengeld. Ook een echtscheiding kan lang duren als één van beide partners geen medewerking geeft of als er grote verschillen van mening zijn over de afwikkeling van de scheiding.