
Bescherm personeel met goede veiligheidskleding
15 september 2023 om 16:46 PartnercontentWanneer voelt je personeel zich het productiefst? Natuurlijk wanneer de arbeidsomstandigheden optimaal zijn. Werkt het personeel onderling goed samen en is er voldoende uitdaging in de uit te voeren werkzaamheden? Is er ruimte voor eigen inbreng en zijn er doorgroeimogelijkheden? Besef je dan ook dat iets schijnbaar eenvoudigs als werkkleding ook van groot belang is. Wanneer kleding niet goed past heeft dit invloed op de prestaties van je personeel. En wat te denken van veiligheid, zoals tijdens het lassen. Alleen uitstekende laskleding dat duurzaam is geproduceerd is goed genoeg voor de gecompliceerde en bij vlagen gevaarlijke werkzaamheden van een lasser.
Veiligheidskleding moet van prima kwaliteit zijn
Het is eenvoudig: als werkgever ben je altijd verantwoordelijk voor de gezondheid van je medewerkers. Daar mag je nooit te licht over denken. Optimale bescherming van personeel op de werkvloer is uiteindelijk ook in je eigen voordeel, alleen al als je kijkt naar het terugdringen van het ziekteverzuim. Geschikte veiligheidskleding is duurzaam en van een dusdanige kwaliteit dat het zelfs na een groot aantal keren wassen een prima bescherming biedt, terwijl het voldoet aan de normeringen. Dit wassen van de kleding doe je niet zelf, wat je flink wat tijd oplevert. De veiligheidskleding die je bij Elis huurt, wordt ook door hen tot de laatste vezel gewassen in speciaal daarvoor ontworpen machines.
Vlamvertragende laskleding
Welke laskleding gebruik je nu? Gebeurt het lassen en slijpen in vlamvertragende kleding en vermijd je katoenen kleding? Katoen heeft niet de minimale noodzakelijke vlamvertragende eigenschappen en dat kan ernstige gevolgen voor de lasser hebben. De vonken en lasspatten zijn heet genoeg om katoenen kleding in een paar seconden vlam te laten vatten. Bent u niet helemaal zeker van uw zaak, laat u dan adviseren.
Betrek je personeel
Bij het zoeken naar goede duurzame veiligheidskleding is het de werknemer die het textiel uiteindelijk moet dragen. Dat betekent dus een hele dag van acht uur. Bij de keuze van bedrijfskleding betrek je je personeel bij het uitzoeken. Dan zullen ze ook meer geneigd zijn de kleding met respect te behandelen en komen de voorschriften gemakkelijker na.
Laskleding, twee klassen
Voor laskleding geldt hetzelfde, maar de nadruk wordt extra gelegd op nauw passende kleding. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Armen en benen mogen niet blootgesteld worden aan lasspatten, die bij te grote kleding in de plooien van de broek of de jas terecht komen. Elke mens is weer anders. Soms moet kleding echt op maat worden gemaakt om perfect te passen. Let ook goed op of je klasse 1- of klasse 2 laskleding nodig hebt. Klasse 2 dekt de hele lading, terwijl klasse 1 alleen bij lichtere laswerkzaamheden gebruikt wordt.