Afbeelding
Afbeelding van silviarita via Pixabay

Een gezond hart is de basis van een gezond lichaam

27 oktober 2021 om 07:53 Partnercontent

Er is een goede reden voor dat het hart wordt beschouwd als hét belangrijkste orgaan van het menselijke lichaam. Zonder hart leven we niet, laat staan dat persoonlijke ontwikkeling mogelijk is!


Jammer genoeg lijden heel wat mensen tegenwoordig aan aandoeningen die hun oorzaak vinden in het hart, het aderstelsel en de bloedvaten. Het goede nieuws? Je kan je hart écht wel gezonder maken, als je tenminste de juiste gewoontes aanneemt.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je hart gezond is en blijft, zelfs op hogere leeftijd? Hier vind je enkele van de beste tips!

4 manieren om je hart gezond, fit en sterk te houden

Het hart is een spier die ervoor zorgt dat bloed in alle lichaamsweefsels terechtkomt. Het samentrekken van de hartspier zorgt voor het steeds heen en weer bewegen van het bloed, dat als voornaamste transportmiddel van voedingsstoffen dient. Je hart in goede conditie houden is dus erg belangrijk. Zo doe je het:

1. Sport regelmatig

Als je regelmatig beweegt, dan word je hartspier groter waardoor het bloed efficiënter kan vervoeren in je lichaam.

Daarbij verlaagt sporten je stressniveau. En dat vertaalt zich dan weer in een betere hartritmevariabiliteit en een lagere hartslag!


2. Eet veel rood fruit en groenten

Heel wat studies hebben reeds uitgewezen dat het eten van natuurlijke voedingsmiddelen met een rode kleur erg goed zou zijn voor het hart. Dat komt doordat dergelijke producten, zoals aardbeien, paprika’s, rode kool, enzovoort veel anthocyanen bevatten. Dit zijn stofjes die het risico op chronische hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

3. Drink voldoende water

Water is leven, en het spreekt voor zich dat je er genoeg van moet drinken. Naast het feit dat water je cellen leven geeft, speelt het ook een rol bij de werking van het hart. Als je uitgedroogd bent, dan word je bloed immers dikker. En hoe dikker je bloed, hoe harder je hart moet werken om het in je lichaam rond te pompen. Een goede hydratatie kan dus ‘oververmoeidheid’ en voortijdige ouderdom van het hart helpen voorkomen!

4. Stop met roken

Roken is waarschijnlijk één van de minst gezonde gewoontes die je kunt hebben, zeker voor je hart. Als je rookt, adem je stofjes in die de vaatwanden van je aders in je lichaam beschadigen. Daarbij zorgt koolmonoxide, dat in tabak zit, voor een verlaagde zuurstofopname in je lichaam. Redenen genoeg dus om die sigaretten links te laten liggen!

advertentie
advertentie