Afbeelding
Hypotheek

Wat is het laatste nieuws over de hypotheekrente?

19 juni 2020 om 08:41 Partnercontent

Heb je enkele jaren geleden een woning in Soest gekocht? Het kan in dat geval interessant zijn om de ontwikkelingen rond de hypotheekrente in de gaten te houden. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om je hypotheek over te sluiten? Een hypotheek oversluiten kan een flinke besparing op je maandlasten opleveren. Kosteloos is dit echter niet! Bereken je boeterente online, of laat je direct adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan exact voor je berekenen wat de voordelen van een hypotheek oversluiten voor jou zijn! In dit artikel lees je meer over het laatste nieuws rond de hypotheekrente.

Financiële onzekerheid door coronavirus

De hypotheekrente lijkt haar dal momenteel verlaten te hebben. In de afgelopen weken steeg de rente licht, als gevolg van de onzekerheid op de financiële markten. Voor banken brengt het uitlenen van geld steeds hogere risico’s met zich mee. Hoe groot is de kans dat een bedrijf omvalt en een afgesloten lening niet meer terug kan betalen? Wat is het risico dat consumenten hun baan verliezen? Het zijn vraagstukken die de afgelopen jaren veel minder speelden, dan nu het geval is. Daar komt bij dat banken momenteel een relatief hoge renteopslag betalen als zij geld lenen op de kapitaalmarkt.

Steunmaatregelen vanuit de ECB

Om de kans op grote financiële gevolgen van de coronacrisis te beperken, heeft de Europese Centrale Bank een omvangrijk pakket aan steunmaatregelen aangekondigd. De ECB hoopt het vertrouwen in de economie op deze manier te herstellen. Iets wat het omvallen van bedrijven en daarmee een grote stroom aan ontslagen moet voorkomen. Het steunprogramma bestaat onder meer uit het opkopen van staatsobligaties. Dit gebeurt in ieder geval tot het einde van dit jaar, met een totale waarde van maar liefst 750 miljard euro. Deze maatregelen moeten niet alleen zorgen voor het behoud van het vertrouwen in de economie. Ook moet het een sterke stijging van de rente op leningen voorkomen.

Een stijging van de hypotheekrente verwacht

Verschillende partijen hebben aangegeven een stijging van de hypotheekrente te verwachten. Hypotheken met een looptijd van 20 jaar worden momenteel afgesloten tegen een hypotheekrente die circa een halve tot driekwart procent hoger ligt, dan in het dal van enkele weken geleden. Mocht de rente inderdaad verder stijgen, dan kan het slim zijn om een lopende hypotheek nu over te sluiten. In het bijzonder wanneer de rente van deze hypotheek hoger ligt, dan de huidige hypotheekrente.

advertentie
advertentie