Afbeelding
Houten overkapping

De klus voor dit voorjaar: bouw een houten overkapping

19 juni 2020 om 08:37 Partnercontent

Door een houten overkapping te bouwen in je tuin creëer je een knusse plek om vaker buiten te kunnen zitten. Een houten overkapping biedt ook een beschutte plek om spullen zoals fietsen, tuinmeubels en openhaardhout op te bergen. Ben jij een handige doe-het-zelver en wil je zelf een mooie constructie van hout aan jouw huis of schuur bouwen? Met de juiste materialen, stevige balken en een goed doortimmerd plan is dit prima te doen. Bijkomend voordeel is dat je meestal geen bouwvergunning hoeft aan te vragen.

Welke functie krijgt de overkapping?
Voordat je aan de slag gaat, bepaal je de plek. Plaats je de houten overkapping aan een van de muren van je huis. Of wordt het een verlengstuk van de schuur? Of kies je voor een losstaande constructie op het mooiste plekje in je tuin? Ook is het aan te raden om van tevoren te bedenken waarvoor je de overdekte ruimte gaat gebruiken. Maak je er een extra bergruimte van? Of een overdekt terras? Je kunt uiteraard ook een multifunctionele overkapping maken. Als de keuze is gemaakt, bepaal dan het formaat en de stijl van de houten overkapping. Je kunt kiezen uit vele soorten. Neem er bijvoorbeeld een met een plat dak of een constructie met een hellend dak.

Sterk en duurzaam hout
Ga je aan de slag? Neem dan nauwkeurig de maten op. Dan weet je zeker hoeveel hout en bijbehorende materialen je nodig hebt. Door te kiezen voor een fraai houtsoort zoals Lariks Douglas Hout ontstaat een mooie sfeer. Let er ook op dat je duurzaam en stevig hout kiest dat een lange levensduur heeft en bestand is tegen alle typen weer. Met duurzaamheidsklasse 3-4 gaat Lariks Douglas hout gemakkelijk tien tot vijftien jaar mee. Het is makkelijk te bewerken, betaalbaar en heeft een warme uitstraling. Ook geïmpregneerd vurenhout en grenen zijn in trek voor het bouwen van overkappingen omdat ze eenvoudig te bewerken zijn. Houd er wel rekening mee dat deze soorten niet geschikt zijn voor vlonders en vloeren. Voor de binnenkant van terrasoverkapping voldoen ze prima. Voor de zijwanden bevelen we Zweeds Rabat planken aan. Je hebt een ruime keuze uit zwarte planken of planken in naturel-uitvoering zowel potdekselplanken als overhangend Rabat.

Voordelig en mooi
Bij deze klus zijn houten balken ook onmisbaar. Je hebt ze onder andere nodig als hoekstaanders. Als je een overkapping bouwt die breder is dan drie meter heb je extra houten balken om zo de constructie te verstevigen. Ook voor dit materiaal geldt dat het zijn eigen uitstraling, hardheid en duurzaamheid heeft. Bij het selecteren van de beste houten balken maak je ook een bewuste keuze voor de houtsoort. Zoek je mooie balken voor een voordelig bedrag? Vurenhouten balken komen voornamelijk van Europese sparren en hebben de eigenschap dat ze gemakkelijk te bewerken zijn. De kleur varieert van geelbruin tot bleekwit. Het is zacht en relatief licht. Toch is vurenhout stevig en daarom is het uitstekend geschikt voor constructiebouw. Bij Houthandelonline.nl vind je alles wat je nodig hebt om zelf een houten overkapping te maken. Ook vind je er handige tips van professionals. Heb je vragen? De experts zijn je graag van dienst met deskundig advies.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie