Afbeelding
Eempers

Schoolherinneringen kwamen weer boven

10 juni 2023 om 16:00 Overig

SOESTERBERG Zes jaar lang, soms langer als ze ook na de lagere school samen naar het voortgezet onderwijs gingen, vormden ze een groep, de leerlingen van de chr. lagere school, nu de Postiljon. Soms was de herkenning er gelijk op de woensdag gehouden reünie ter gelegenheid van honderd jaar chr. onderwijs in Soesterberg. Bij een andere ontmoeting moest er wat dieper in het geheugen gegraven worden. 

Jan van Steendelaar

Er waren veel oud-scholieren naar de school aan de Generaal Winkelmanstraat gekomen om herinneringen op te halen aan hun lagere schooltijd. De oudste herinneringen had Harmpje Huisman, die in 1949 van school ging.

ZEELAND Er waren niet alleen oud-leerlingen uit Soesterberg en omgeving, maar ook uit andere plaatsen, zelfs uit Limburg en Zeeland. Ze hebben een unieke avond gehad, al was het alleen al om het weerzien van oud klas- en schoolgenoten. Trouwens, niet alleen leerlingen hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven, ook oud-directeuren zoals Luuk Houkes, Leo Kamphorst, Jan Visscher, Henk Adelaar. Jaap Rosingh en andere leerkrachten waren er.

Voor de reünisten was de rode loper uitgelegd. Voordat ze elkaar in de klaslokalen konden opzoeken en herinneringen ophalen, werden ze welkom geheten door directeur Jeannette de Ronden. Zij gaf een korte terugblik op honderd jaar onderwijs en de veranderingen daarin en keek ook even naar de toekomst. Die brengt voor de school grote veranderingen mee, ook op het gebied van de huisvesting. De verhuizing van de school naar de Sterrenbergweg staat al jaren vast, maar de uitvoering laat nog op zich wachten.

VERGELIJKBAAR Dat was in de jaren vijftig niet anders. De situatie toen is vergelijkbaar met die van nu. In 1955 was het gebouw te klein geworden voor het aantal leerlingen en moest een nieuwe school gebouwd worden. Het duurde drie jaar voordat de huidige school in gebruik genomen kon worden. Nu duurt het allemaal nog langer, want na vijf jaar is zelfs de locatie aan de Sterrenberg nog niet vastgelegd. ,,We hebben nog steeds geen klap op het perceel gegeven,” zei directeur De Ronden..

In de school waren tal van oude klassenfoto’s opgehangen waarop men elkaar of anderen herkende. Ook waren fotoboeken uit het verleden te bekijken en dat leverde dezelfde reacties van herkenning op. Kortom, er was genoeg om over te praten, niet alleen over de lagere schooltijd maar vooral ook hoe het na school met iedereen was gelopen. 

POSTILJONDAG In het kader van de jubileumviering hebben de scholieren een bezoek gebracht aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Nu staat nog een speciale Postiljondag op woensdag 28 juni op het programma met onder meer een vossenjacht in het dorp voor kinderen en ouders. Dat is nog niet het slot van de reünie: op het programma staat dan nog het maken van een speciale schoolkrant over 100 jaar de Postiljon.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie