Afbeelding
Hans Bracke

Boa’s in Soest en Soesterberg krijgen bodycam

25 maart 2021 om 13:56 Overig

SOEST De gemeente Soest gaat de boa’s uitrusten met een bodycam. Dit apparaat moet het veiligheidsgevoel van de toezichthouders vergroten. Volgens burgemeester Rob Metz hebben ze dagelijks te maken met agressie en verschillende keren per jaar ook met geweld.

Gehoopt wordt dat het dragen van een bodycam bijdraagt aan se-escalatie van conflicten op straat. Dat is nodig, omdat boa’s regelmatig geconfronteerd worden met verbaal én fysiek geweld tijdens het uitoefenen van hun taken. De bodycam zal alleen aangezet worden als de situatie daar volgens de boa om vraagt.

Boa’s hebben veel bevoegdheden bij hun toezicht en hun handhavende rol in de openbare ruimte. Het is hun taak om overlast aan te pakken waar nodig te handhaven, ook als dat in algemene zin gaat om de leefbaarheid in die openbare ruimte. Dat wordt in de praktijk niet altijd op prijs gesteld door de mensen die ze aanspreken op hun ongewenst gedrag.

De gemeente wil de boa’s nu met een bodycam de straat opsturen. Die zal worden bevestigd op hun kleding of uitrusting. Alleen het zien al van de bodycam kan ertoe leiden dat een conflict niet uit de hand loopt. Als de boa dat nodig acht, kan hij of zij de bodycam aanzetten.

,,Met de inzet van bodycams wordt gepoogd om incidenten en onrechtmatige gedragingen te voorkomen, en hiermee de veiligheid van de medewerkers te garanderen”, aldus het college. Volgens Soest is er geen ander middel dat het veiligheidsgevoel van d boa zo kan versterken als de bodycam.

De gemeente hoopt de boa’s binnen twee weken te hebben uitgerust met een bodycam.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie