Het 99 jaar oude gebouw van de openbare Prins Willem Alexanderschool aan de Beetzlaan.
Het 99 jaar oude gebouw van de openbare Prins Willem Alexanderschool aan de Beetzlaan. Johan van Beek

Onbegrip en woede bij ouders van PWA-school in Soest

12 maart 2021 om 15:01 Onderwijs

SOEST Onbegrip en boosheid tot woede overheersen bij de ouders van de leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool. Zij werden donderdag overdonderd door het bericht van de voorgenomen sluiting van de openbare basisschool aan de Beetzlaan. Velen van hen vernamen het nieuws via soestercourant.nl en niet via het schoolbestuur of -leiding, omdat ze hun mailbox nog niet hadden kunnen checken.

,,Onbehoorlijk bestuur, geen visie, behalve korte termijn visie.” De kwalificaties over de gang van zaken liegen er niet om. Het besluit is zonder overleg met de medezeggenschapsraad (MR) genomen, de leerlingen kregen het nieuws donderdagochtend in de klas te horen van de leerkracht.

GEEN EMPATHIE Dat vooral ook stuit de ouders tegen de borst. De school had eerst de ouders moeten inlichten, zodat zij het thuis zelf met hun kind(eren) hadden kunnen bespreken en hun eerste reactie op dit ingrijpende besluit hadden kunnen zien, vinden zij. ,,Nu kwamen de kinderen met het verhaal dat ze naar deBuut of De Egelantier gaan en dat de juf meegaat”, zegt Els Heemskerk, een moeder van een kind in groep 2 en één in groep 7 van de PWA. Volgens haar getuigt het niet van empathie en respect dat het schoolbestuur de ouders op deze manier heeft gepasseerd.

De ouders en hun schoolgaande kinderen worden nu geconfronteerd met een voldongen feit, vier maanden voordat de zomervakantie begint, waarna ze naar een andere school moeten. Het schoolbestuur van Stichting Eem-Vallei Educatief (STEV) verklaart dat de kinderen van de PWA (’t Hart) gegarandeerd een plaats kunnen krijgen op De Egelantier (Smitsveen) of deBuut (Overhees), maar dat ouders natuurlijk ook de vrije keuze hebben te kiezen voor een andere school.

WACHTLIJST Dat laatste zal niet eenvoudig zijn, omdat veel bijzondere (neutrale) basisscholen al een wachtlijst hebben. En ook al zijn De Egelantier en deBuut ook openbare scholen, de lesmethoden zijn er anders dan op de PWA. Vanuit de ouders wordt al nagedacht over overleg met andere scholen om te bespreken of er samenwerking kan worden aangegaan voor een overgangsfase, waarin leerlingen gefaseerd vertrouwd kunnen worden gemaakt met een andere lesmethodiek.

Zo ver is de MR nog niet, laat voorzitter Coen Kimman weten. De MR zal eerst alle input van de ouders verzamelen en bespreekt die aanstaande woensdag. Kimman stelt dat de MR niet is betrokken bij het voorgenomen besluit tot sluiting van de PWA-school. Pas woensdagavond, een dag voordat de ouders werden ingelicht, werd de MR door het schoolbestuur op de hoogte gesteld.

Formeel is er geen sprake van sluiting van een school, maar van een locatie

JURIDISCH De MR moet nog advies uitbrengen over het voorgenomen besluit. Dat vergt ook nog wat juridisch onderzoek. Formeel is er geen sprake van een sluiting van een school, maar van een locatie. De PWA-school is namelijk een locatie (dependance) van de OBS De Startbaan (Soesterberg), net zoals deBuut dat is van De Egelantier. De Starbaan en De Egelantier hebben een eigen brin-nummer op basis waarvan er subsidie wordt verstrekt door de overheid. Die wordt verdeeld over de school en de andere locatie naar rato van het aantal leerlingen.

Voor die constructie is ooit gekozen door het Soester college dat destijds ook het bestuur vormde van de openbare scholen in Soest en Soesterberg, maar ook door andere schoolbesturen. Door twee scholen (met behoud van hun eigen locatie) samen te voegen werd voorkomen dat de scholen moesten sluiten, omdat ze samen boven de leerlingennorm (destijds 134 leerlingen) bleven. Dat kon niet voorkomen dat openbare scholen toch moesten fuseren. De Desmond Tutuschool (Eng) en De Regentuuter (Smitsveen) bijvoorbeeld gingen samen verder als De Egelantier.

De MR gaat zich nog beraden over het advies aan het schoolbestuur en zal dat vanzelfsprekend laten afhangen van de meningen van de ouders die ze vertegenwoordigt. Volgens Els Heemskerk begrijpen de ouders best wel dat met 52 leerlingen (en een prognose van 50) het voortbestaan van de PWA-school niet gewaarborgd is. De manier waarop dit is gecommuniceerd en de korte termijn waarop de PWA dicht moet, zijn volgens haar het gevolg van onbehoorlijk bestuur.

Veel ouders hebben ervoor gekozen hun kind op de school te houden en de school juist vertrouwen te geven

ACTIEPLAN De PWA-school werd vier, vijf jaar geleden onder toezicht gesteld, omdat de kwaliteit van het onderwijs te wensen over liet. Met externe deskundige hulp werd binnen een jaar de status weer teruggedraaid en werd een actieplan opgesteld om meer leerlingen te werven. Els Heemskerk: ,,In die tijd zijn veel kinderen van school gegaan. Maar veel ouders hebben er bewust voor gekozen hun kind op de school te houden en de school vertrouwen te geven, anders was dat de doodsteek voor de school geweest.”

In de poging de school een nieuwe impuls te geven, kwam er een nieuwe directeur (die is alweer per 1 januari vertrokken en per 1 februari opgevolgd door een interim-directeur), Eind 2019 werd het gebouw deels verbouwd en opgeknapt. Maar van het actieplan werd volgens Els Heemskerk niets uitgevoerd. ,,We hebben er nooit meer iets over gehoord en we hebben ook niet gehoord waarom niet.”

TAKEN De voorgenomen sluiting van de PWA-school komt ook nog eens op een extra ongelukkig moment, in een coronajaar waarin de kinderen te maken kregen met twee lockdowns en (digitaal) thuisonderwijs. Op de PWA-school werken negen medewerkers, samen goed voor ongeveer 4 fte. Het schoolbestuur zegt met een school (locatie) voor 50 kinderen niet alle taken meer te kunnen invullen. Volgens Els Heemskerk is dat ook niet nodig binnen een schoolorganisatie met veel vestigingen. ,,Je hoeft niet op elke school een ICT-deskundige te hebben. Als dat nodig is kun je een collega van een andere school bellen. En als er iets besteld moet worden, kan iemand dat ook vanaf een andere locatie doen.”

Ouders kiezen zelf naar welke school hun kind gaat. De gemeente heeft daar geen invloed op

Harrie Dijkhuizen, wethouder van onderwijs, zegt het voorgenomen besluit te betreuren, maar begrip te hebben voor de situatie. De gemeente rekent zichzelf de gang van zaken niet aan. ,,Nee, de gemeente valt hierin niets te verwijten. Ouders kiezen zelf naar welke school hun kinderen gaan. De gemeente heeft daar geen invloed op. Keuzevrijheid is erg belangrijk voor ouders en kinderen.”

ZORGEN Het college werd dinsdag 9 maart ingelicht door de STEV over het voorgenomen besluit. Schoolbesturen moeten aan de gemeente verantwoording afleggen over de financiële situatie. Dat het lage aantal leerlingen op de PWA tot zorgen leidde, dat was het college al veel eerder bekend. Over wat er in de (nabije) toekomst met het schoolgebouw (geen monument, wel een ‘beschermd dorpsgezicht’) zal gaan gebeuren, kan Dijkhuizen nog niets zeggen. Daarvoor is hij nog te kort op de hoogte van de aanslaande sluiting.

advertentie
advertentie