Op dit bord langs de Kerkstraat dingen 31 van de 33 partijen naar de gunst van de kiezer.
Op dit bord langs de Kerkstraat dingen 31 van de 33 partijen naar de gunst van de kiezer. Jaap van den Broek

Stemmen in Soest en Soesterberg voor Tweede Kamer

14 maart 2021 om 10:00 Politiek

SOEST Onder invloed van corona zijn de mogelijkheden om te gaan stemmen voor de Tweede Kamer dit jaar uitgebreid. Kwetsbare mensen die extra risico lopen als ze geïnfecteerd raken met Covid-19, kunnen al op maandag 15 en dinsdag 16 maart een van de 822 vakjes van de 33 deelnemende partijen op de kandidatenlijst gaan inkleuren.

Voor deze extra stemdagen zijn vier bureaus geopend. Die zijn gevestigd in het gemeentehuis, de Johanneskerk aan de Willaertstraat, de Heilige Familiekerk aan de St. Willibrordusstraat en in Soesterberg in de Vredekerk aan de Generaal Winkelmanstraat. Zowel op 15 als op 16 maart zijn deze bureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Mensen die niet tot de kwetsbare groepen behoren, wordt dringend verzocht met stemmen te wachten tot woensdag 17 maart.

STEMBUREAUS Op die officiële verkiezingsdag zijn er 23 stembureaus beschikbaar, vier in Soesterberg en negentien in Soest. In twee daarvan (Emmakerk en gymzaal Smitsweg) zijn zelfs twee stembureaus gevestigd. Omdat niet alle traditionele stembureaus optimaal coronaproof ingericht kunnen worden, is een aantal locaties vervangen door een andere.

Op www.soest.nl/verkiezingen is te zien welke stembureaus toegankelijk zijn met rolstoel en/of rollator.

Iedereen is vrij om te bepalen in welk stembureau in Soest of Soesterberg hij/zij wil stemmen. Een kiezerspas aanvragen om in een andere gemeente te kunnen stemmen, is niet meer mogelijk.

SOEST Gemeentehuis, gymzaal Paulus Potter, Residence Souveraine, LTC Soestdijk, Emmakerk, OBS Prins Willem Alexanderschool, Molenschot, De Rank RK Ludgerusschool, Heilige Familiekerk, gymzaal Smitsweg, Sporthal Beukendal, De Open Hof, Desmond Tutu Centrum, OC Klaarwater, OC De Klarinet, Theaterzaal Idea, Johanneskerk, RK De Wegwijzer, PV Soest.

SOESTERBERG De Banninghal, OC De Drie Eiken, Vredekerk en OBS De Startbaan.

Uitsluitend voor bewoners van Molenschot en hun begeleiders is er in dit woonzorgcentrum een apart stembureau open op 17 maart, van 14.00 tot 16.30 uur.

BRIEF Stemmen kan door 70-plussers dit jaar ook per brief. Die kunnen nu overigens niet meer per post worden verstuurd, maar wel worden afgegeven op het gemeentehuis, maandag en dinsdag van 9.00 toto 17.00 uur, en woensdag 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur.

AVONDKLOK Wie vlak voor 21.00 uur zijn of haar stem uitbrengt, kan onmogelijk voor negen uur, bij het ingaan van de Avondklok. Mocht zo’n iemand dan op straat worden aangesproken door een BOA, volstaat de mededeling dat men net zijn stem heeft uitgebracht, laat burgemeester Rob Metz weten. Hij gaat ervan uit dat er geen misbruik van wordt gemaakt.

KANDIDATEN In totaal zijn in Soest ruim 35.000 mensen kiesgerechtigd. Ongeacht de uitslag van de verkiezingen, het Soester gehalte zal bij de nieuwe volksvertegenwoordiging waarschijnlijk nihil zijn. De enige kandidaat uit onze woonplaats is Jannelies Vissers. De voormalige wethouder van Soest (nu in Baarn) staat als lijstduwer op de zestigste plaats van het CDA. Er zullen dus voorkeursstemmen aan te pas moeten komen wil de bestuurder uit Soest deel gaan uitmaken van de Tweede Kamerfractie van haar partij. Dat is iets wat ze niet ambieert, maar wel zal doen als de uitslag haar het recht op een zetel geeft.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie