WC-papier allemaal de deur uit.
WC-papier allemaal de deur uit. Carine de Bruijn

Hamsteren ook in Soest aan de orde van de dag

15 maart 2020 om 16:30 Overig

SOEST Ook menig inwoner van Soest is aan het hamsteren geslagen. Dat blijkt tijdens een rondje langs de grotere supers. Vooral wc-papier en houdbare levensmiddelen vliegen de deur uit. Bij de buurtsupers is het koopgedrag vooralsnog minder afwijkend.

Peter Beijer

Het is zondagmiddag wanneer assistent-filiaalhouder Donkervoort van supermarkt Hoogvliet de telefoon aanneemt. Of hij tijd heeft om de pers te woord te staan? ,,Heel even dan want de winkel staat helemaal vol!”

In de supermarkt aan de Wiardi Beckmanstraat wordt door de klanten volop gehamsterd, bevestigt hij. ,,Vooral melk, toiletpapier, bakproducten, brood en afbakbroodjes worden massaal ingeslagen. De meeste klanten reageren over het algemeen rustig en normaal en vinden het hamstergedrag onzinnig.”

Donkervoort laat in het midden of de schappen gevuld blijven. ,,Wij doen ons best”, verzucht de assistent-filiaalhouder.

BIJNA UITVERKOCHT Bij de Albert Heijn aan de Burgemeester Grothestraat is op zaterdagmiddag geen parkeerplaats meer vrij. Blijkbaar wordt er veel meer ingeslagen dan alleen de weekendboodschappen want ook hier zijn lege schappen te zien. De verse groente is bijna uitverkocht. De klanten die in- en uitlopen doen over het algemeen lacherig.

,,Hamsteren!!!’, roept een man die zijn volgeladen karretje naar zijn auto duwt. Voor hem geen toiletpapier of andere ‘hamsterproducten’. ,,Maar ik heb wel de laatste Corona!” Triomfantelijk steekt hij een flesje van het Mexicaanse biersoort in de lucht.

Pieternel van Reenen is klant bij de Albert Heijn in Soest-Midden en zij verbaast zich over het gedrag van sommige bezoekers: ,,Ik heb met stijgende verbazing en steeds grotere irritatie gewinkeld voor gewoon wat avondeten. Zelfs dat werd een uitdaging. Alsof er een kernoorlog is uitgebroken en de Russen straks binnen vallen. De hazelnootpasta en pindakaas zijn zelfs op. Mensen gaan blijkbaar op dieet van pastamaaltijden en brood met pindakaas en Nutella.”

MAN EN MACHT Bij de BONI aan de Parallelweg wordt volgens medewerkster Ada Egbers met man en macht gewerkt om de schappen te vullen. ,,Jazeker, ook bij ons hamsteren de mensen. Ze slaan van alles in en het is zelfs gebeurd dat een klant wc-papier bij een andere klant uit de winkelwagen haalde. Hoezo paniek? Het was vrijdag nog drukker dan voor de kerst. Wij werken keihard om de winkel er pico bello uit te laten zien. Tot nu toe lukt dat prima.”

SCHARRELEN Het lijkt erop dat het hamstergedrag vooral iets van supermarktklanten is. Bij de EKOPlaza aan de Van Weedestraat is er geen sprake van abnormale drukte. Klanten scharrelen op hun gemak de boodschappen bij elkaar. Op de planken meer dan voldoende schoonmaakspullen, brood en andere voedingsmiddelen zoals muesli en melk. Bij de overbuurman, koffiespeciaalzaak Xpreszo, regeert ook de rust, vertelt eigenaar Marco Stomphorst: ,,Ik heb wel wat klanten gehad die extra pakken koffie kochten omdat ze nu thuiswerken. Maar van hamsteren was geen sprake. Mijn winkel zit in een groeifase. Dus ik heb sowieso genoeg voorraad en bijna dagelijkse leveringen waardoor ik goed in de vraag kan blijven voorzien.”

BUURTSUPER In de buurtsuper van Harry Janmaat op de hoek van de Schrikslaan/Pelikaanweg zijn geen lege schappen te zien. In de lommerrijke wijk Soestdijk raken de mensen blijkbaar niet zo snel in paniek. Eigenaar Harry Janmaat: ,,Wij hebben tot op heden nog geen last gehad van hamsteraars. We hebben wel meer brood verkocht dan normaal en ja, ook wij ontkomen er niet aan, we hebben opmerkelijk meer toiletpapier verkocht.”

Bij de Lidl aan de Weegbreestraat is zondagmiddag vrijwel geen droog brood meer te krijgen. Alle bakbroodjes zijn de deur uit. Daarentegen post Arnoud van de Graaf van de Jumbo in Soest-Zuid zondagmiddag een foto op Facebook. Nog voldoende brood te verkrijgen, schrijft hij. Van de Graaf heeft eerder al laten weten dat hamsteren niet nodig is, omdat de medewerkers van producenten, transporteurs en distributiecentra gewoon kunnen doorwerken. Hooguit zal het aanbod van Italiaanse producten gaan afnemen, denkt de supermarkt-eigenaar. 

Geen bakbroodjes meer in de schappen.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie