Afbeelding
Pixabay

Supermarkten steeds langer geopend

5 februari 2020 om 08:36 Winkels

SOEST Steeds meer supermarkten zijn doordeweeks tot laat open. Tussen 2015 en nu steeg het aantal supermarkten dat om 22.00 uur haar deuren sluit van 255 naar zeker 558. De verdubbeling is grotendeels te danken aan Albert Heijn, blijkt uit onderzoek van Openingstijden.nl. In de gemeente Soest zijn drie supermarkten (dat is 30 procent) tot 22.00 uur geopend, dat zijn de Albert Heijn vestigingen aan de Smitsweg, Burgemeester Grothestraat en Tamboerijn.

Ruim een derde van de Albert Heijn vestigingen is doordeweeks nu 'gewoon' open tot 22.00 uur. Ook andere supermarkten zijn steeds vaker tot 22.00 uur geopend; bij Jumbo gaat het om 14 procent, bij PLUS om 9 procent en bij LIDL om 6 procent. LIDL verruimde bij de helft van de vestigingen de openingstijden en maakte hiermee in verhouding de grootste slag. Het overgrote deel van de vestigingen sluit nu om 21.00 uur, slechts een handjevol LIDL vestigingen sluit pas om 22.00 uur, aldus het onderzoek.

Herman te Pas, redacteur Distrifood: ,,De verruiming van openingstijden gebeurt in een periode dat supermarkten op zoek zijn naar mogelijkheden de omzet te verhogen en de service te verbeteren. De zet van marktleider Albert Heijn, om sluitingstijden verder te verruimen dan de concurrentie, past binnen de strategie om het marktaandeel te vergroten."

Bob Gross van Openingstijden.nl verwacht dat de verruiming van de openingstijden positieve gevolgen heeft voor andere winkels. ,,Supermarkten zijn belangrijke trekkers in winkelgebieden als wijkwinkelcentra. Wij verwachten dat winkeliers uit andere branches de aankomende jaren ook de openingstijden zullen verruimen om zo te kunnen profiteren van consumenten die pas laat boodschappen komen doen. Bij een klein aantal winkels zien we dat nu al gebeuren."

De cijfers zijn gebaseerd op ruim 4000 vestigingen van landelijke en lokale supermarktketens waaronder Albert Heijn, Aldi, Boni, Coop, Deen, DekaMarkt, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie