Met de heetwatermethode wordt vervuiling van grond en grondwater voorkomen.
Met de heetwatermethode wordt vervuiling van grond en grondwater voorkomen. RMN

RMN start met onkruidbestrijding in Soest

24 maart 2023 om 14:45 Natuur en milieu

SOEST In Soest en de vier andere gemeenten waar het actief is gaat Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) deze week beginnen met de onkruidbestrijding. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente.

Met de komst van de lente komt ook het onkruid weer op. Het onkruidseizoen loopt globaal tot en met september. Door weersomstandigheden kan het seizoen langer doorlopen. ,,In Soest, Baarn, Bunnik, IJsselstein en Zeist bestrijden wij ongewenste plantengroei op stoepen, parkeervakken en woonerven. Dit doen wij onder andere met de ‘heetwatermethode’”, zegt een woordvoerder van het bedrijf dat is gevestigd aan de Lange Brinkweg.

Onze medewerkers kunnen niet overal goed bij met hun voertuigen als auto’s in de weg staan

Het RMN doet een beroep op de bevolking om rekening met de werkzaamheden te houden, zeker als ze zien dat RMN-medewerkers in de straat of de buurt zijn. ,,Onze medewerkers kunnen helaas niet overal goed bij komen met hun machines/voertuigen wanneer auto’s in de weg staan.”

MILIEUVRIENDELIJK

RMN maakt gebruik van de heetwatermethode: door het spuiten van een minimale hoeveelheid bijna kokend water op het onkruid wordt de celstructuur van het onkruid tot diep in de wortel vernietigd. ,,Deze methode werkt bijzonder efficiënt”, stelt RMN in een verklaring. ,,Omdat we chemische bestrijdingsmiddelen wettelijk niet meer mogen gebruiken in de openbare ruimte, raakt het grondwater dus ook niet vervuild. Wel betekent dit dat het onkruid niet (volledig) verwijderd wordt. Het onkruid sterft af en dat blijft men zien. Daarnaast zetten wij borstelmachines in om het onkruid op stoepen en uit goten te verwijderen.”

AFSPRAKEN

Onkruidbestrijding gebeurt aan de hand van afspraken die per gemeente zijn gemaakt. Het gemeentebestuur bepaalt de beeldkwaliteit in de openbare ruimte en daarmee ook hoeveel onkruid er zichtbaar mag zijn op straat. RMN bestrijdt alleen onkruid en geen mossen.

Ondanks goede afspraken en een planning vooraf, is de groei van onkruid mede afhankelijk van het weer. RMN: ,,Medewerkers van RMN zijn tijdens de werkzaamheden continu scherp op hoe de beeldkwaliteit in de wijken is en zo nodig passen wij de werkplanning daarop aan. Als er veel onkruid staat, is het soms nodig om de bestrijding vaker te herhalen.”

advertentie
advertentie