Wethouder Liesa van Aalst (links) en haar Baarnse collega André van Roshum gaven vrijdag bij PostNL in Amersfoort het startsein.
Wethouder Liesa van Aalst (links) en haar Baarnse collega André van Roshum gaven vrijdag bij PostNL in Amersfoort het startsein. Wendy van Bree Fotografie

Soest, Baarn en PostNL samen tegen eenzaamheid

Maatschappelijk

SOEST Sinds vrijdag 21 januari zijn post- en pakketbezorgers in de gemeenten Soest en Baarn extra alert op eenzaamheid. De bezorgers kunnen voortaan een melding maken bij de signaalpunten eenzaamheid die er zijn in beide gemeenten. Op deze manier zetten Soest, Baarn en PostNL zich in om eenzaamheid onder inwoners te herkennen en te voorkomen dat zij in een isolement raken.

Zodra post- of pakketbezorgers signalen van eenzaamheid zien, kunnen zij vrijwillig een melding maken via het meldpunt in Baarn of Soest. De bezorgers zijn niet verplicht om dit te doen en kunnen meldingen volledig anoniem doen. De meldingen komen in Soest binnen bij de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS). Deze welzijnsorganisaties pakken de meldingen op en kijken per melding of en welke vervolgacties nodig zijn.

Een melding doen kan een groot verschil maken voor iemand

KRACHTEN BUNDELEN Omdat eenzaamheid niet ophoudt bij de dorpsgrenzen en Baarn en Soest zo dicht bij elkaar liggen, is er voor deze pilot gekozen om samen te werken en de krachten te bundelen. ,,De bezorgers kunnen signalen van eenzaamheid opvangen. Door het doen van een melding kunnen zij een groot verschil maken voor iemand. We hebben dan ook liever twee meldingen te veel dan één te weinig”, zegt Liesa van Aalst, wethouder van onder meer Sociaal Domein in Soest.

INWONERS Niet alleen postbezorgers kunnen meldingen doen bij de signaalpunten. Inwoners en professionals die zich zorgen maken om iemand kunnen dat ook. Hetzelfde geldt voor mensen die zichzelf eenzaam voelen. Zij kunnen contact opnemen met de signaalpunten of de welzijnsorganisaties. Voor een luisterend oor of om te kijken of professionele hulp nodig is. Op www.eentegeneenzaamheid.nl is een signaleringskaart te vinden met daarop alle signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid.

Het signaalpunt voor Soest is: tel. (035) 6090004, soest.signalenportaal.nl

advertentie