Archieffoto van de Actiedag van het Griftland College in 2018.
Archieffoto van de Actiedag van het Griftland College in 2018. Janine Schuinder

Scholieren Griftland College in actie in Soest, Baarn en Bunschoten

8 oktober 2021 om 19:30 Maatschappelijk

Daarmee zetten ze zich in voor een goed doel dat de middelbare school elk jaar uitzoekt. Dat doen de scholieren op uiteenlopende manieren. In de winkelstraten worden vaak koffie, broodjes en/of cakejes verkocht. Anderen vragen het winkelend publiek of ze de lege flessen mogen hebben om het statiegeld te kunnen innen.  Elke winkelkar die mag worden teruggebracht levert ook geld op. Er worden auto’s gewassen, er wordt muziek gemaakt. Alle inkomsten komen ten goede van het doel.

SOEST Eenmaal per jaar is het een vertrouwd straatbeeld. Leerlingen van het Griftland College die zich als ondernemers door Soest (en Baarn en Bunschoten) bewegen. Dat is ook weer het geval op vrijdag 15 oktober. Dan komen de tweedeklassers van de school in actie.

DIERENZORG Dat is dit jaar een project dat dichtbij huis en school ligt: Dierenzorg Eemland die het geld kan gebruiken voor de opvang van honden, katten, vogels, konijnen en knaagdieren aan de Eemweg.

Aan de jaarlijkse Actiedag van het Griftland College is een aantal spelregels verbonden voor de leerlingen. Ze mogen hun ondernemende talenten voor dit doel alleen op vrijdag 15 oktober van 9.00 tot 13.00 uur aanspreken. Acties mogen alleen in groepsverband worden gedaan. Individuele acties zijn niet toegestaan. Er mag evenmin worden gecollecteerd. ,,De leerlingen moeten daadwerkelijk een ‘prestatie’ leveren”, aldus de school.

De Actiedag is elk jaar op de vrijdag vóór de herfstvakantie. Alleen vorig jaar konden de leerlingen niets ondernemen vanwege corona. Behalve dat door de ondernemersgeest van de Griftlanders een goed doel kan worden ondersteund, heeft de Actiedag volgens de school nog meer voordelen.

Op deze manier ervaren leerlingen hoe waardevol het is om zich in te zetten voor mensen en organisaties die hulp nodig hebben

BETROKKENHEID ,,Op deze manier ervaren leerlingen hoe waardevol het is om zich in te zetten voor mensen en organisaties die hulp nodig hebben. Deze maatschappelijke betrokkenheid past goed bij de identiteit van de school. Een ochtend lang spannen de tweedeklassers zich dit keer in voor de Stichting Dierenzorg Eemland”, aldus een woordvoerder.

De leerlingen gaan op pad in hun eigen woonplaats, dus ook in Baarn en Bunschoten kunnen mensen op straat die dag tijdens schooltijd veel leerlingen tegen het lijf lopen en door iets te kopen of af te staan een bijdrage te leveren aan de actie én bovenal het goede doel. Want de volledige opbrengst wordt overgemaakt op de rekening van Dierenzorg Eemland die onder meer de Dierenambulance ook in Baarn en Bunschoten actief is.

DRIE COMPLEXEN Stichting Dierenzorg Eemland heeft aan de Eemweg in Soest drie opvangcomplexen: Dierenasiel  Hart, Vogelopvang Soest en Konijnen & Knaagdierenopvang Eemland.

Voor de leerlingen is het een gezellige activiteit die goed is voor de groepsvorming en een nuttige en welkome onderbreking van de dagelijkse schoolpraktijk. Het Griftland College hoopt op een succesvolle dag met ruime medewerking van winkeliers, klanten van de winkelcentra, ouders van de leerlingen én het weer.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie