Marion Foppele: ,,Vrijwilligerswerk verrijkt ook je eigen leven."
Marion Foppele: ,,Vrijwilligerswerk verrijkt ook je eigen leven." Stichting Balans

Week van de vrijwilliger in Soest

19 oktober 2021 om 17:15 Maatschappelijk

SOEST ..Gelukkig laten de corona-maatregelen weer veel toe en kunnen veel vrijwilligers weer als van ouds aan het werk. En dat merken wij bij Buro Vrijwilligerswerk!” Dat zegt Marion Foppele van dit maatschappelijke onderdeel van Stichting Balans.

Buro Vrijwilligerswerk is volgens haar dé plek voor vrijwilligers, maatjes en maatjesvragers en organisaties om elkaar te vinden. Foppele en collega’s koppelen en matchen. ,,Vrijwilligers die vrijwilligerswerk zoeken en al ongeveer weten wat ze willen, kunnen via de website al een heel eind komen. Maar bellen voor meer info of tips kan ook. Wij nemen de tijd voor mensen die wat meer hulp nodig hebben. We vinden altijd wel iets wat bij je past.”

BETROKKENHEID Foppele heeft jarenlange ervaring bij het buro. ,,We zien heel veel verschillende vrijwilligers. Mensen die puur vanuit maatschappelijke betrokkenheid vrijwilligerswerk willen doen, naast een baan of als gepensioneerde. Maar er is ook een groep die ongewild thuis zit en voor wie het vrijwilligerswerk ook een manier is om aangehaakt te blijven bij de maatschappij en om voor zichzelf nieuwe toekomstkansen te creëren.”

TOENAME Door Covid-19 zien Foppele en collega’s een toename van aanvragen voor een maatje. Mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn geworden en/of psychische klachten hebben, long Covid hebben gekregen na een corona-infectie of de Nederlandse taal zijn verleerd door uitval van taallessen.

VERSCHIL ,,Het mooie is dat er ook veel mensen bereid zijn om een ander te helpen”, zegt Foppele. ,,Het is vaak een kleine tijdsinvestering, maar daarmee kun je wel het verschil maken in iemands leven. En vaak verrijkt het ook je eigen leven. We hebben al veel waardevolle koppelingen mogen maken. En soms groeit daar zelf een vriendschap uit voort.”

Vrijwilligerswerk is mooi werk. Het doet er toe en het doet je goed. Het verrijkt ook je leven

ORGANISATIES Buro Vrijwilligerswerk is er ook voor organisaties. Ruim honderd organisaties hebben zich al geregistreerd met een account op de website. ,,Via vacatures op de website en vervolgens in de krant, op Facebook en via de radio werven wij vrijwilligers voor alle organisaties in Soest en Soesterberg. En met resultaat. Vrijwilligerswerk is mooi werk. Het doet er toe en het doet je goed”, voegt Marion Foppele er aan toe.

WEEK ,,Dit jaar organiseren we weer De Week van de Vrijwilliger van 25 tot en met 31 oktober. Het wordt een week vol leuke activiteiten waar vrijwilligers uit Soest en Soesterberg zich gratis voor aan kunnen melden.” Er zijn nog plaatsen vrij voor de vrijwilligers. Zie weekvandevrijwilligersoest.nl.

Buro Vrijwilligerswerk is gevestigd in de Plantage aan de Smitsweg 311. Odile Bekkering en Marion Foppele zijn (behalve op woensdag en in het weekeinde) bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur: 06-12989083 (Odile) en 06-10962884 (Marion). Mee info: https://burovrijwilligerswerk.nl

In de Soester Courant van woensdag 20 oktober komen vijf uiteenlopende organisaties en instellingen aan het woord over hun werk en de rol daarin van vrijwilligers.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie