Deze vrijwilligers vertegenwoordigen alle klussers van Present.
Deze vrijwilligers vertegenwoordigen alle klussers van Present. Piet van Dijk

65 klussers op Diaconale Doedag Soest en Soesterberg

11 oktober 2021 om 17:00 Maatschappelijk

SOEST De Soester Diaconale Doedag bracht zaterdag 65 vrijwilligers uit Soest op de been. Zij deden klussen op vijftien adressen verspreid door Soest en Soesterberg.

In groepen van drie tot zes mensen verfden ze muren en kozijnen, brachten ze behang aan op muren, legden ze vinyl in keuken of slaapkamer, legden ze laminaat of maakten ze verwilderde tuinen in orde. Op instelling Vosseveld werden pannenkoeken gebakken voor de bewoners. In woonzorgcentra bezochten vrijwilligers ouderen, deden ze spelletjes of maakten ze een wandeling met bewoners.

NETWERK De adressen waar de vrijwilligers van de doedag aan de gang gaan, worden zorgvuldig uitgezocht door de stichting Present Soest. Organisaties kunnen iemand aanmelden als er een klus moet worden uitgevoerd waar de organisaties zelf geen tijd voor hebben; vaak hebben de hulpvragers ook geen netwerk van familie of kennissen die dat voor hen kunnen doen.

HULPBEHOEVENDEN Present werkt het hele jaar met vrijwilligers, maar voor de Soester Diaconale Doedag wordt samengewerkt met de Protestantse Gemeente en de Evangelische Gemeente, die zorgen voor vrijwilligers. De dag wordt jaarlijks in april en oktober gehouden. Vandaar het woord ‘diaconaal’, een woord uit de protestantse kerktraditie die slaat op de zorg voor hulpbehoevenden in en buiten de kerk.

ZONNETJE In één geval werden vrijwilligers in het zonnetje gezet die bij iemand gingen verven (foto). De buurvrouw van de hulpontvanger, Saskia (midden op de foto), kreeg ook bloemen, van Steunpunt Mantelzorg, omdat ze zoveel voor haar buurvrouw doet. Elke maand zet Present een vrijwilliger in het zonnetje. ,,We hadden graag zaterdag iedereen in het zonnetje gezet, maar dat is niet haalbaar’’, aldus Marijke de Jongste, coördinator van Present.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie