Paul Klein (links) nam geen blad voor de mond. Soesterberg moet zich volgens hem opener opstellen. De gemeente overigens ook.
Paul Klein (links) nam geen blad voor de mond. Soesterberg moet zich volgens hem opener opstellen. De gemeente overigens ook. Eempers

'Soesterberg moet af van Calimero-gedrag'

15 januari 2020 om 19:30 Maatschappelijk

SOESTERBERG ,,Met gevaar voor eigen leven", zoals hij zelf een paar keer zei, heeft Paul Klein, voorzitter van de Stichting De Linde, zijn visie gegeven op de gemeenschap van Soesterberg. Hij verweet die onder meer Calimero gedrag, het zich structureel tekortgedaan en niet serieus genomen voelen.

Jan van Steendelaar

In zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie zei hij verder dat het bestuur de locatie voor een nieuw dorpshuis in de plint van het appartementencomplex in aanbouw Den Bergh, het nieuwe hart van het dorp, om financiële redenen heeft afgewezen.

Klein zei gewaarschuwd te zijn ervoor te zorgen niet in de hoek te komen van hoe bepaalde sentimenten zijn. ,,Als je iets nieuws wilt in Soesterberg, is er altijd wat aan de hand en de gemeente heeft het gedaan. Mijn constatering is dat we niet verder komen als we zo reageren en blijven reageren. We krijgen iets alleen voor elkaar door een dialoog te hebben, door samen te werken. Wij hebben de wethouders laten weten dat we samen willen optrekken."

Die mededeling bezorgde hem angst. ,,Want in het verleden ben ik erop aangesproken dat ik samen wilde werken, zelfs samengewerkt had, met de gemeente. Er werd zelfs gezegd: je collaboreert. Zo ernstig is het. Daar gaan we het niet mee redden. Soms verenigen groepen zich en gaan er hard tegenaan. Maar een grote meerderheid zwijgt. Je kunt van tevoren uitrekenen dat een aantal het ergens niet mee eens is, dat er veel geageerd wordt, terwijl anderen het wel eens zijn met een bepaalde keus."

DIALOOG Als voorbeeld noemde hij De Oude Tempel, daar wordt fel tegen geageerd. ,,Op het moment dat ik daar iets over zeg, heb ik een probleem, heb ik in mijn woonomgeving een probleem. Dat is wat er speelt in Soesterberg. Daarover is dus door angst praktisch geen dialoog mogelijk. Daar spreek ik de Soesterbergers op aan. Ik zou graag in een open discussie ook mijn mening willen geven, waarvoor ik gerespecteerd word en dat we dan tot een weloverwogen keuze komen."

Klein kritiseerde in het geval Oude Tempel ook de rol van de gemeente. ..Ik vond het verrekte onhandig dat je in gesprek wil met bezwaarmakers maar dan op een groot scherm de artist impression van de Oude Tempel laat zien terwijl er een uitspraak van de Raad van State ligt dat het plan aangepast moet worden. Als je dan een dialoog wil, laat dan alsjeblieft niet zien wat je gemaakt hebt, hou dat weg en zeg: ik wil een open dialoog. Dit is echt een oproep."

Als tweede karaktereigenschap van de Soesterbergse gemeenschap noemde hij het Calimero gedrag. ,,Ik ben erop aangesproken dat wij uit De Linde worden geschopt. Nee, ik heb gezegd dat we hier niet levensvatbaar zijn. Ik kan meer voorbeelden noemen. Het is altijd ,over de bult', die hebben het gedaan en wat doen ze ons nu weer aan. Wij als bestuur van De Linde doen niet mee aan het Calimero gedrag. Wij willen dialoog op feitelijkheden, samenwerken, oplossen."

In een reactie zei wethouder Van Aalst dat uit de woorden van Klein zijn grote betrokkenheid blijkt bij de Soesterbergse gemeenschap.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie