Dat Jaap van den Broek professioneel fotograaf werd, was mede door toedoen van Jacques van Ek uit Soesterberg.
Dat Jaap van den Broek professioneel fotograaf werd, was mede door toedoen van Jacques van Ek uit Soesterberg. Patrick van Emst

Nieuwe exposities te zien in Museum Soest

14 mei 2022 om 10:30 Kunst

SOEST Vanaf zaterdag 14 mei zijn in Museum Soest twee nieuwe wisselexposities te zien. Jaap van den Broek toont dertig foto’s die hij in de loop der jaren in Soest en Soesterberg maakte. Van de Blaricumse kunstenares Marja Ormelink hangen in het gebouw aan de Steenhoffstraat 29 kleurrijke, abstracte schilderijen.

De opening van de twee exposities vond vrijdagmiddag onder grote belangstelling plaats. Dat gebeurde - met het oog op de coalitie-onderhandelingen die momenteel gaande zijn - hoogstwaarschijnlijk voor het laatst door wethouder Nermina Kundic. Haar partij zal niet terugkeren in het nieuw te vormen college.

,,Een feest der herkenning”, noemde ze de collectie van Van den Broek. Ook toonde ze zich onder de indruk van de werken van Marja Olmerink.

Onder de aanwezigen veel Soesters die op één van de foto’s zijn te zien. Zoals Rein Westra en Antonio van den Hengel. Ook Soesterberger Jacques van Ek kwam een kijkje nemen. Als onder andere voormalig directeur van Amersfoortse Verzekeringen en werkgever van Van den Broek had hij er een aandeel in dat de oud-wielrenner en ‘huisfotograaf’ van Soest als professioneel fotograaf ging werken. Het Cultureel Fonds van de maatschappij maakte de wisselexpositie mede mogelijk.

De foto’s van Van den Broek zijn te zien op de eerste etage van Museum Soest. ‘Als kijken zien wordt’ heet de expositie van Olmerink. Haar schilderijen hangen in de grote ontvangstzaal op de begane grond en in de trapopgang. De wisselexposities zijn te zien tot en met 7 augustus tijdens de openingstijden van Museum Soest.

In de Soester Courant van woensdag 18 mei meer over de exposities in het Soester museum.

Jaap van den Broek met Antonio van den Hengel, een van de Soesters met wie hij veel samenwerkt.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie