Jan van der Geest in actie op een plek aan zee, én tijdens zijn werk nu ook eens zelf gespot door een andere fotograaf.
Jan van der Geest in actie op een plek aan zee, én tijdens zijn werk nu ook eens zelf gespot door een andere fotograaf. Privé

Variatie in exposities Museum Soest

29 juli 2019 om 10:08 Kunst

SOEST Drie maanden lang kunnen bezoekers van Museum Soest een kijkje nemen bij de wisselexposities van vier kunstenaars. Ze krijgen een gevarieerd kunstaanbod met schilderijen, beelden en foto's.

Antoinette Elsinga is geboren in 1972 en vanaf haar vroege jeugd creatief bezig. Na vele omzwervingen in het bedrijfsleven maakte ze in 2012 de stap naar haar eigen Atelier gezet waar ze haar eigen werk maakt. Zij werkt in opdracht maar brengt ook graag haar passie over aan mensen die van haar willen leren te werken met Seleniet.

Door haar fascinatie voor mensen ziet zij in een ruwe staaf seleniet vaak mensen. ,,Niet één staaf seleniet is hetzelfde, net als ieder mens. Het vormen van een beeld is een ontwikkeling net als het opgroeien van een mens. Seleniet in de ruwe vorm is heel puur aldus de kunstenares. Seleniet is haar passie. Het materiaal kent ze inmiddels door en door.

RIA HUURDEMAN In 1997 wilde Ria Huurdeman Beijer haar hobby schilderen graag verder gaan ontwikkelen en schreef ze in op de Volksuniversiteit voor aquarel schilderen. Ze heeft daar drie jaar lang van genoten en ook heel veel geleerd. Later ontdekte ze de acrylverf en besloot daarop over te gaan. Dat gaf haar meer mogelijkheden tot onderwerpen, zoals bloemen, dieren, stadsgezichten en figuratief.
Ook het gebruik van diverse materialen, zoals het paletmes geeft haar steeds weer nieuwe inspiratie. Op de workshop bij kunstenaar Marjon Nap heeft ze ook weer veel geleerd over de techniek van het opbouwen in kleur met name van gezichten.

JAN VAN DER GEEST Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland was dat een aanleiding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in Museum Soest) herinnert hij zich. Onder begeleiding van zijn oudere broer heeft hij geleerd hoe te fotograferen. Later heeft zijn zwager hem met 'opbouwende' kritiek verder geholpen. Zijn interesse ligt nogal bij gewone dingen die toch niet zo alledaags zijn. Hij hoopt dat de bezoekers zich terug kunnen vinden in de tentoongestelde foto's. Jan noemt zichzelf slechts een hobbyist. Aan de kwaliteit van de foto's is dat beslist niet te zien.

SUZE VAN DER SPOEL Suze van der Spoel is jaren geleden met een groepje dames uit Maartensdijk in Hoogland begonnen met schilderen bij een docente. Ze heeft het meest geaquarelleerd. ,,Heel fijn om te doen", zegt de kunstenares.

Eén van haar schilderijen is in pastel krijt (Paradijsvogel uit Nieuw Guinea waar haar man vandaan kwam). Pastelkrijt is ook geweldig om mee te werken aldus Suze. De laatste vijf jaar heeft ze vanwege haar fysieke gesteldheid geen penseel meer in handen gehad. Op dit moment heeft ze weer meer energie en wil het schilderen weer oppakken. Ze begint met haar in het verleden gemaakte werk ten toon te stellen in Museum in Soest, wat voor haar een mooie herstart is.

OPENINGSTIJDEN Museum Soest is geopend op woensdag en vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur, en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree 5,00 euro (t/m 12 jaar 1,00 euro).

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie