Emmy de Ruiter met een van haar pop-up boeken die vanaf vrijdag te zien zijn in Museum Soest.
Emmy de Ruiter met een van haar pop-up boeken die vanaf vrijdag te zien zijn in Museum Soest. Privé

Vier nieuwe wisselexposities in Museum Soest

21 april 2019 om 08:06 lokaal

SOEST In Museum Soest zijn vrijdag drie, eigenlijk vier wisselexposities geopend door wethouder Nermina Kundic. In het monumentale pand aan de Steenhoffstraat zijn schilderijen te zien van de PassepARTout, pop-up boeken van Emmy de Ruiter en schilderijen van Theo Roosse.

Tijdens de feestelijke opening werd een gezamenlijk geproduceerd schilderij onthuld van PassepARTout. Elke schilder van de groep heeft een onderdeel hiervan op zijn eigen wijze op het doek gezet, wat een verrassend resultaat heeft opgeleverd. De andere werken die getoond worden in de grote zaal en de gang van het museum, geven inzicht in de stijl, de techniek, de passie en het plezier waarmee de schilderijen tot stand zijn gekomen.

SCHILDEREN PassepARTout is opgericht in mei 2000. De groep telt tien schilders, die allemaal al voor 2000 met schilderen bezig waren. Een aantal leden heeft lessen gevolgd bij onder anderen Ineke Talen. Ze hebben een lange tijd wekelijks geschilderd in gebouw Orlando, maar sinds een aantal jaren maken ze weer gebruik van het atelier van Ineke Talen. Ieder jaar wordt er een activiteit en/of een workshop met docent in gezamenlijk overleg uitgekozen. Gedurende een langere periode wordt hier dan aan gewerkt. Daarnaast werken ze naar eigen idee aan een doek of een werk op papier. Allerlei technieken worden daarbij ingezet. Er is geen actieve docent aanwezig, er zijn ervaren en minder ervaren leden, die elkaar wederzijds graag en goed adviseren.

UITKLAPBOEKEN Net als alle kinderen verzamelde Emmy de Ruiter vroeger van alles. Na haar eindexamen ontdekte ze hoe graag ze tekende en boetseerde. Daar is ook haar liefde begonnen voor alles wat met kunst en boeken te maken had. Toen ze in 1968 haar eerste pop-up boek kocht, werd ze getroffen door de inventieve en artistieke manier waarop dat boek 'in elkaar geknutseld was. Een serieuze verzamelhobby was begonnen.

KIJKKASTEN Haar in 2017 overleden man hielp haar bij het zoeken en vinden van vele pop-up' s. Hij bleek, tot zijn eigen verbazing, een goede knutselaar en ging als hobby kijkkasten/miniaturen te maken. Sinds die tijd kreeg hij ook regelmatig opdrachten om werken te maken van bestaande huizen en bibliotheken. Zijn creativiteit was niet te stuiten en Emmy vond het leuk om hem te helpen met de 'finishing touch'. Zij hebben samen veel plezier gehad met hun wederzijdse hobby's, waarin ze elkaar super aanvulden.

EIGEN STIJL Theo Roose is sinds 2008 woonachtig in Soest. Hij schildert vanaf 1978 al met allerlei materialen zoals acryl, olieverf, aquarel en pastel. Hij heeft cursussen gevolgd bij de Gooische Academie in Laren en sinds 2008 volgt hij lessen bij de ESSA-Soest 'Open Atelier lessen'.

Langzamerhand heeft hij een eigen stijl ontwikkeld naar het voorbeeld van Flip Gaasendam die oude interieurs van Stationsrestauraties en Chinese restaurants schilderde in een losse stijl. Dit sprak hem erg aan. De onderwerpen lopen erg uiteen, zoals Florence in de regen, politieagenten in een box-cafe, cockpit van een Lancaster bommenwerper. Op dit moment wordt hij geïnspireerd door de Chinese schilder Tang Wei Min die Rembrandt-achtige portretten maakt in Oud-Chinese klederdracht.

Deze wisselexposities in Museum Soest zijn te zien tot en met 21 juli. Meer informatie is te vinden op www.museumsoest.nl.

advertentie
advertentie