Karina Wijnen toont in Museum Soest ook haar veelzijdigheid als kunstenares.
Karina Wijnen toont in Museum Soest ook haar veelzijdigheid als kunstenares. Jaap van den Broek

Museum Soest: schilderijen en glas in lood

8 augustus 2021 om 08:00 Kunst

SOEST Vanaf 14 augustus zijn eindelijk weer nieuwe wisselexposities te zien in Museum Soest. Daar zijn ze maar wat blij met de komst van Karina Wijnen (schilderijen) en van buiten Soest Truusje Kuenen en cursisten (glas in lood).

Veelzijdigheid is Karina Wijnen op het lijf geschreven. Verschillende stijlen beheerst de Soester kunstenares. Bij de expositie over 200 jaar Koninkrijk deed ze ook al mee. Bij de permanente tentoonstelling over de Oranjes hangen twee werken van haar. Dit keer komt ze met een nieuw serie portretten van onder anderen bekende mensen.

POPART-SERIE Om eens uit haar comfortzone te treden, is Karina Wijnen ruim vier jaar geleden begonnen met het maken van Pop-Art stijl portretten. Met toestemming van betrokkenen en fotografen portretteerde ze veel bekende artiesten, onder wie Herman Brood, Jochem Myer en Tom Waes, maar ook inwoners van Soest, zoals Hans Kruiswijk, Kim-Lian van der Meij en Gerard Ekdom. Ze maakt nu een portret van de familie Dulles in pastelkrijt. Dat is te volgen op haar Facebook en Instagram pagina.

,,Er komt altijd nog wel iets kijken voor dat ik kan beginnen met tekenen of schilderen. Er staan nog wat leuke mensen op haar lijstje, ik wacht geduldig op toestemming.”

COVID-SERIE Haar Covid-serie is vorig jaar april tot stand gekomen. ,,Een bevriende longarts, Edwin, werkt in het Meander. Een foto van hem in Covid-kleding raakte me meteen. Ik ben een gevoelsmens, ik moest daar iets mee. Ik mocht zijn foto gebruiken, heb een doek gepakt en is gaan tekenen. Zo is de serie van zes portretten ontstaan. Ik ben fier dat ik weer in Museum Soest mag exposeren.”

Van de serie portretten heeft Karina mokken en ansichtkaarten gemaakt voor de verkoop. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar Stichting Ambulance Wens Nederland.

Ik begin altijd met de ogen. Als die spreken, ontstaat er communicatie en van daaruit kan ik verder

Tekenen en schilderen zijn de passie van Karina Wijnen. Ze maakt vooral realistische portretten van mens en dier. Het is voor haar een uitdaging om het karakter van de geportretteerde te vangen. ,,Dat is een spannend proces. Ik begin altijd eerst met de ogen. Als die gaan spreken ontstaat er communicatie en van daaruit kan ik verder.”

WORKSHOPS Dat Karine Wijnen zich niet tot één discipline beperkt, blijkt ook wel uit haar andere kunstzinnige activiteiten. Ze geeft ook les in tekenen en schilderen. Bij Karina Wijnen kunnen workshops worden gevolgd én ze geeft creatieve kinderfeestjes.

RAMEN De Amersfoortse Treesje Kuenen exposeert tegelijkertijd met een aantal cursisten aan wie ze het maken van glas in lood ramen leert. Vijftien jaar geleden besloot ze een draai te geven aan haar carrière en na een opleiding in België focuste ze zich hier op deze creatieve werkzaamheden waarbij het ambachtelijke van belang is. De glazenier geeft les in Nijkerk, heeft een atelier aan huis en komt met enkele cursisten naar Museum Soest.

DEMONSTRATIES De inzenders van de glas en lood expositie zullen op 28 en 29 augustus, 25 en 26 september 30 en 31 oktober tijdens de openingsuren van het museum demonstraties verzorgen. Zo hopen zij hun passie voor glas in lood over te brengen op Soesters en andere belangstellenden. Beide exposities zijn te zien van 14 augustus tot en met 7 november. De openingstijden staan op www.museumsoest.nl.

Truusje Kuenen en cursisten geven demonstraties.
advertentie
advertentie