
Plechtigheid op fusilladeplaats vliegbasis
18 november 2023 om 14:45 HistorieSOESTERBERG ,,Zij stierven opdat Nederland leve.” Dit kopte de krant na de vondst van de lichamen van ‘de 33 van Soesterberg.’ Verzetshelden die hun felle protest tegen de Duitse bezetting met hun leven betaalden. Zij werden op 19 november 1942 op de vliegbasis Soesterberg gefusilleerd.
door Jan van Steendelaar
In aanwezigheid van onder anderen nabestaanden werden de 33 vrijdagmiddag bij het monument op de fusilladeplaats herdacht. De groep bestond uit vijftien leden van de verzetsgroep Deventer, Terwolde, Twello en Voorst, evenals dertien leden van de verzetsgroep Amsterdam en vier mannen van de verzetsgroep Oranjevendel uit Zwolle. Een van de 33 opereerde alleen.
NAGEDACHTENIS
Burgemeester Rob Metz zei in zijn toespraak: ,,Het verhaal van de 33 maakt 81 jaar na hun gewelddadige dood nog altijd verbijsterd en stil. Het heeft nog altijd niet aan urgentie en actualiteit ingeboet. Een paar weken geleden nog haalden de 33 het lokale nieuws, omdat betrokken burgers aandacht vroegen voor hoe en waar de nagedachtenis aan deze helden het best tot zijn recht zou komen. Het is een vraag die beslist wordt opgevolgd, want ik vind hun nagedachtenis enorm belangrijk.”
Ik heb diep respect voor wat je gedaan hebt, maar zou je veel liever gekend hebben
KLEINZOON
Hij besloot met een passage uit een brief van een kleinzoon van Cornelis Lugthart, een van de 33: ,,Ik heb diep respect voor wat je gedaan hebt, maar zou je veel liever gekend hebben. Lieve opa, zolang ik leef zal ik je herinneren als een held.”
Johan van der Veen, historicus uit Deventer, lichtte de achtergrond van de slachtoffers uit de regio Deventer-Terwolde-Twello-Voorst toe. Scholieren van groep 8 van basisschool De Egelantier uit Soest legden 33 witte rozen bij het monument, noemden de namen van de 33, assisteerden bij het leggen van een krans en een bloemstuk en droegen een gedicht voor. De plechtigheid werd besloten met een defilé.