Dit jaar geen 'fysieke' herdenking van de 33 van Soesterberg, maar één op video.
Dit jaar geen 'fysieke' herdenking van de 33 van Soesterberg, maar één op video. Jaap van den Broek

Jaarlijkse herdenking 33 van Soesterberg dit keer op video te zien

15 november 2020 om 08:00 Historie

SOESTERBERG Achter de schietbaan op vliegbasis Soesterberg werden op donderdag 19 november 1942 33 Nederlandse mannen door Duitse bezetters geëxecuteerd. Het waren verzetsstrijders van het eerste uur die deel uitmaakten van verschillende kleinere verzetsgroepen verspreid over Nederland.

De executie was -voor zo ver bekend- geen represaille en er ging geen proces aan vooraf. Het speelde zich allemaal ook af buiten het gehoor en het gezichtsveld van Soesters en Soesterbergers. Er waren slechts geruchten...

Eerst na afloop van de Tweede Wereldoorlog is -op grond van deze geruchten- op de aangegeven plek gezocht en inderdaad het massagraf van deze mannen aangetroffen.

In 1945 werd de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) opgericht. Dit onderdeel van de krijgsmacht heeft zijn onderzoekslaboratorium in de Du Moulinkazerne in Soesterberg en richt zich op het opsporen, identificeren en herbegraven van oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

De berging en identificatie van de 33 van Soesterberg was één van de eerste taken van de BIDKL, die op dat moment nog Dienst Identificatie en Berging heette. Een wrang detail is dat het eerste stoffelijk overschot dat uit het massagraf werd geborgen, dat van Anton Siedenburg bleek te zijn. Hij was de zoon van de commandant van de identificatie- en bergingseenheid.

Op de executieplek van destijds, enigszins verscholen in het bos, is een bescheiden monument ingericht: een eenvoudig houten kruis en een steen met bronzen gedenkplaquette, waarop de namen van de drieëndertig zijn vastgelegd. Dit monument is geadopteerd en wordt onderhouden door de leerlingen van openbare basisschool De Egelantier in Soest.

Jaarlijks vindt op 19 november, de dag van de executie, bij het monument op Park Vliegbasis Soesterberg een herdenking plaats waarmee stil wordt gestaan bij de gebeurtenis van destijds. Met een plechtigheid en kranslegging wordt eer betoond aan deze drieëndertig mannen, in dankbaarheid voor de vrijheid waarin wij nu in Nederland kunnen leven. De vrijheid waarvoor zij hebben gestreden. Een strijd die zij met hun leven moesten bekopen.

Deze jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, in samenwerking met leerlingen en leraren van De Egelantier, en steeds bijgewoond door een grote groep van belangstellenden, waaronder veel familieleden en nabestaanden van de gefusilleerde mannen.

Vanwege corona is het dit jaar niet mogelijk om deze herdenking te laten vinden in het fysieke bijzijn van publiek. De organisatie betreurt dat, maar heeft gemeend een goed alternatief te kunnen bieden met een vooraf op video opgenomen ceremonie. Deze zal op 19 november aanstaande vanaf 12.00 uur op de website www.4-5-mei.nl worden gepubliceerd. Op deze manier hebben alle belangstellenden toch gelegenheid om op de herdenkingsdag zelf of daarna de ceremonie thuis op een veilige manier te volgen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie