Afbeelding
Eempers

Herdenking van 'de 33 van Soesterberg'

8 november 2019 om 10:43 Historie

SOESTERBERG Voor de elfde keer heeft de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, samen met leerlingen van de openbare basisschool De Egelantier, een herdenking van de fusillade van 'de 33 van Soesterberg' georganiseerd. Deze wordt gehouden op dinsdag 19 november, de datum waarop 77 jaar geleden 33 verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden omgebracht.

Cees Vos namens het comité: ,,De leerlingen van groep 8 vervullen een duidelijke rol, zowel bij de ontvangst van de gasten als op de fusilladeplaats. Op 30 oktober is er samen met de kinderen geoefend. Dit verliep super. Het is mooi om te zien hoe deze kinderen geïnteresseerd zijn in het verhaal rond deze 33 oorlogsslachtoffers en hoe bewust ze ermee omgaan." De 33 van Soesterberg die worden herdacht zijn door de bezetter uit diverse plaatsen in Nederland naar Soesterberg gebracht om daar te worden gefusilleerd omdat zij zich verzetten tegen de schending van vrijheid en verdraagzaamheid. De meesten hadden beroepen als metaalbewerker, stukadoor, los arbeider, schilder, monteur, elektricien, landarbeider, stratenmaker, banketbakker en een gemeentewerkman. Zij kwamen op voor de vrijheid van hun medemens en hun vaderland en moesten dit met de dood moeten bekopen.

EERSTE HERDENKING De ontvangst van de genodigden (familie, vrienden, kennissen van de slachtoffers) vindt ook dit jaar plaats in het parochiehuis van de r.k. St Carolus Borromeuskerk in Soesterberg. Voor de gemeente Soest is dit de eerste herdenking in het kader van 75 jaar vrijheid. Die wordt gevierd van 6 juni dit jaar ( D-day) tot en met oktober 2020 (75 jaar Verenigde Naties). In heel Nederland worden in deze periode in het kader van 75 jaar vrijheid activiteiten georganiseerd.

VLIEGBASIS Na ontvangst om 13.00 uur van gasten en deelnemers door de kinderen van De Egelantier worden zij toegesproken door Cees Vos, voorzitter stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, gevolgd door burgemeester Rob Metz. Daarna vertrekt het gezelschap per bus naar de voormalige vliegbasis Soesterberg. Op de fusilladeplaats nabij de oude schietbaan is een monument opgericht waar de plechtigheid plaatsvindt. Die begint met een welkomstwoord door voorzitter Cees Vos van de Stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg. Dominee J. Knoop, geestelijk verzorger van de landmacht, houdt een overdenking.

KRANSLEGGING Scholieren lezen gedichten voor en noemen de namen op van de slachtoffers. De taptoe wordt geblazen door trompettist Adri Verlaan als inleiding van de twee minuten stilte. Daarna volgt de kranslegging door vertegenwoordigers van de gemeente en burgerlijke en militaire instanties. Burgemeester Metz sluit de plechtigheid af door het voorlezen van een gedicht. De bezoekers verlaten de fusilladeplaats in een defilé, dat geopend wordt door de kinderen van De Egelantier, samen met burgemeester Rob Metz en wethouder Liesa van Aalst.

Deelname aan deze herdenking op de fusilladeplaats is mogelijk voor inwoners uit de gemeente Soest. Inlichtingen en opgave voor de bus naar Cees Vos per mail cees.vos@4-5-mei.nl.

advertentie
advertentie