Afbeelding
Stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg

Herdenking van 'de 33 van Soesterberg' op vliegbasis

10 november 2018 om 14:58 lokaal

SOESTERBERG Op de oude vliegbasis van Soesterberg worden maandag 19 november de drieëndertig verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog herdacht die op 19 november 1942 op vliegbasis Soesterberg door de bezetter zijn gefusilleerd. Deze herdenking wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door de stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, samen met de leerlingen van de Openbare Basisschool 'De Egelantier' uit Soest.

,,De samenwerking met deze leerlingen wordt zeer op prijs gesteld. Ze vervullen een duidelijke rol zowel bij het ontvangst van de gasten als op de fusilladeplaats", aldus de stichting. Op 9 november hebben de leden van de stichting samen met de kinderen van groep 8 geoefend. ,,Dit verliep al super. Het is mooi om te zien hoe deze kinderen geïnteresseerd zijn in het verhaal rond deze 33 oorlogsslachtoffers en hoe bewust ze er mee omgaan.'

DE 33 De 33 van Soesterberg die maandag weer worden herdacht zijn door de bezetter uit diverse plaatsen in Nederland naar Soesterberg gebracht om daar te worden gefusilleerd, omdat zij zich verzetten tegen de schending van vrijheid en verdraagzaamheid. Zij kwamen niet uit Soest of Soesterberg, maar uit diverse plaatsen buiten de gemeente Soest. De meesten hadden beroepen als metaalbewerker, stukadoor, los arbeider, schilder, monteur, elektricien, landarbeider, stratenmaker, banketbakker en een gemeentewerkman.

PROGRAMMA De ontvangst van de genodigden, familie, vrienden, kennissen van de slachtoffers, vindt dit jaar ook weer plaats in het parochiehuis van de Rooms-Katholieke St Carolus Borromeus kerk in Soesterberg. Om 13.00 uur ontvangen de leerlingen van de OBS 'De Egelantier' de gasten en deelnemers. Om 13.30 uur doet Cees Vos, voorzitter van stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg het welkomswoord. Ook locoburgemeester Dijkhuizen houdt een toespraak.

Rond 13.50 uur vertrekt de bus vanaf het parochiehuis naar het monument van 'de 33 van Soesterberg' op de oude vliegbasis Soesterberg. Vanaf 14.10 uur start het programma op de fusilladeplaats.

advertentie
advertentie