Momentopname van een eerdere herdenking bij het monument op Park Vliegbasis Soesterberg.
Momentopname van een eerdere herdenking bij het monument op Park Vliegbasis Soesterberg. Jaap van den Broek

Herdenking van ‘33 van Soesterberg’

7 november 2022 om 10:30 Mensen

SOESTERBERG Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat achter de schietbaan op de toenmalige vliegbasis Soesterberg, door de Duitse bezetter omgedoopt tot Fliegerhortst, 33 Nederlandse mannen door de Duitsers werden geëxecuteerd. De jaarlijkse herdenking van deze gruweldaad is op zaterdag 19 november, van 13:30 tot 14:15 uur bij het monument op Park Vliegbasis Soesterberg.

Het waren verzetsstrijders van het eerste uur die deel uitmaakten van verschillende kleinere verzetsgroepen verspreid over Nederland. De executie was – voor zo ver bekend – geen represaille en er ging geen proces aan vooraf. Het speelde zich allemaal ook af buiten het gehoor en het gezichtsveld de inwoners. Er waren slechts geruchten... De Duitsers hebben er alles aan gedaan om de massamoord geheim te houden en de sporen ervan uit te wissen.

GERUCHTEN Eerst na afloop van de Tweede Wereldoorlog is – op grond van de geruchten – de executie toch uitgelekt. Bij het zoeken naar de juiste plek gaf een stuk gaas dat gedeeltelijk boven de grond uitstak de sleutel tot de oplossing. Op die plek werd het massagraf van de mannen aangetroffen. 

Op de executieplek, enigszins verscholen in het bos, is een bescheiden monument ingericht: een eenvoudig houten kruis en een steen met bronzen gedenkplaquette, waarop de namen van de drieëndertig zijn vastgelegd. Met een plechtigheid en kranslegging wordt eer betoond aan de slachtoffers en stil gestaan bij het offer dat zij brachten voor de vrijheid in Nederland.

NABESTAANDEN De organisatie ven de herdenking is in handen van Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, Het Comité heeft zich ingespannen om zo veel mogelijk nabestaanden te vinden en te benaderen om deze bijzondere herdenking bij te wonen.

Tijdens de herdenking zal Johan van der Veen, historicus uit Deventer, spreken over de achtergrond van de betrokken verzetsmensen uit de regio Deventer-Terwolde-Twello-Voorst. De anderen die werden geëxecuteerd kwamen uit Amsterdam en Twente.

Ook zal het woord worden gevoerd door de dertienjarige Kayra Bullut. Hij is een zogenoemde ‘Erfgoeddrager’. In het kader van het project ‘in mijn buurt’ heeft hij Janny Veenstra geïnterviewd. Zij is de nicht van de gebroeders Antoon en Bertus Wolfswinkel, twee van de 33 gefusilleerden. 

INWONERS Gasten en genodigden worden ontvangen in restaurant De Soester Duinen. Daarvandaan wordt het gezelschap per touringcar naar het monument gebracht. Na afloop van de herdenking is er in De Soester Duinen een afsluitend samenzijn voor de genodigden. Inwoners van Soest en Soesterberg en uit het land zijn welkom bij de herdenking. Zij kunnen parkeren bij het Nationaal Militair Museum en vervolgens lopen naar het monument.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie