Ook dit jaar geen traditionele dodenherdenking op 4 mei. Maar er is dit jaar wel een Vrijheidsmaaltijd.
Ook dit jaar geen traditionele dodenherdenking op 4 mei. Maar er is dit jaar wel een Vrijheidsmaaltijd. Jaap van den Broek

Herdenking en bevrijding ook dit jaar van traditie ontdaan

28 april 2021 om 07:00 Historie

SOEST Op 4 mei zijn er vanwege de coronaristricties in Soest en Soesterberg niet de gebruikelijke dodenherdenkingen bij de monumenten. Ook kunnen er geen bevrijdingsfeesten gehouden worden op 5 mei. Het Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg roept inwoners wel op om op 4 mei bloemen te leggen bij de herdenkingsmonumenten en om op 5 mei de vrijheid te vieren met een Vrijheidsmaaltijd.

Traditiegetrouw poetsen leerlingen van de 2e Van der Huchtschool het oorlogsmonument aan het Verzetsplein voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei en zorgt het Comité 4 en 5 mei dat de overige monumenten er netjes bij liggen. Ook al is er geen gezamenlijke herdenking dit jaar, overbodig is de schoonmaakbeurt niet. Gedurende de dag kunnen inwoners van Soest en Soesterberg, op eigen gelegenheid en met inachtneming van de coronaregels, de herdenkingsmonumenten bezoeken en er bloemen leggen. Ook roept het Comité 4 en 5 mei inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Dat kan en mag vanaf zonsopgang tot zonsondergang.

VIDEO EN UITZENDING Verder is er op 4 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur een speciale uitzending van Radio Soest rond de Dodenherdenking. Op de websites en sociale media van de gemeente Soest, het Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg en Scouting Soest is vanaf 17.00 uur een herdenkingsceremonie op video te zien met onder andere een toespraak van burgemeester Rob Metz. Deze video wordt speciaal gemaakt door Scouting Soest. Daarnaast kan uiteraard ook de nationale herdenking op televisie worden bekeken.

5 MEI Op 5 mei brandt in Soest bij het monument aan het Verzetsplein het bevrijdingsvuur. Inwoners worden opgeroepen om de vlag (zonder wimpel) de gehele dag in top te hangen. En er zijn die dag online bevrijdingsfestivals te volgen via www.bevrijdingsfestival.nl. In de gemeente zijn er vanwege de coronarestricties geen speciale festiviteiten.

VRIJHEIDSMAALTIJD Het comité tipt om dit jaar in huiselijke kring Bevrijdingsdag te vieren met een Vrijheidsmaaltijd. ,,De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrede en vrijheid en om met elkaar een toost uit te brengen.¨

Chef en schrijfster Yvette van Boven, van wie de kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep te maken. Daarnaast hebben de chefs van Sabrosa Bar & Kitchen en Eetvilla Van den Brink op verzoek van het Comité 4-5 mei een eenvoudige Soester Vrijheidsmaaltijd bedacht om zelf thuis te maken.

INSPIRATIEPAKKETJE Ingrediënten voor de Vrijheidsmaaltijdsoep en de Vrijheidsmaaltijd zijn verkrijgbaar bij enkele supermarkten. Diverse restaurants bieden op Bevrijdingsdag een speciale Vrijheidsmaaltijd aan. In diverse zorginstellingen wordt een Vrijheidsmaaltijd geserveerd. Er wordt een informatie- en inspiratiepakketje aangeboden met gespreksvragen, een creatieve opdracht en een minibiografie van een Soester verzetsstrijder. Het zijn de overige ingrediënten voor deze Vrijheidsmaaltijd 2021.

Meer informatie: http://www.4-5-mei.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie