Unieke vondsten te kijk in NMM in Soesterberg

16 jun 2021, 16:00 Historie
Eempers
Gedeeltelijk overzicht van de fototentoonstelling in het museum.
Gedeeltelijk overzicht van de fototentoonstelling in het museum.

SOESTERBERG ,,Klein maar fijn”, noemt conservator Dirk Staat van het Nationaal Militair Museum de foto-expositie over de vliegbasis tijdens de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, Fliegerhorst Soesterberg. Topstukken zijn twee Duitse helmen en een zware steen met Duits opschrift.

De steen is gevonden in een particuliere tuin in Bilthoven en ging uiteindelijk naar een verzamelaar. Deze kwam op een gegeven moment tot de slotsom dat de steen in het militaire museum thuishoort, temeer omdat hij uit die omgeving komt.

Overigens is de juiste locatie niet bekend. Conservator Alfred Staarman acht het waarschijnlijk dat hij voor het gebouw heeft gelegen van het uit 150 man bestaande werkplaatspeloton van de vliegtuigher..

De zware steen met Duits opschrift, onderdeel van de expositie in het Nationaal Militair Museum.

Mis niks, lees alles van Soest


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Soest en omliggende plaatsen met Soester Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Soester Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Soest.